Dezvăluiri

Fostul director în minerit: Degeaba modificăm Planul și Ordonanța privind decarbonizării dacă nu se modifică PNRR

Unul dintre foștii directori din mineritul gorjean și actual președinte al Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, este de părere că trebuie realizată de urgență modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență, la capitolul Energie. Potrivit lui Cosmin Popescu, în actuala formă, PNNR prevede închiderea a 3.000 de MW grupuri pe bază de cărbune până în anul 2024. De asemenea, România va mai rămâne din 2024 cu un singur grup pe bază de cărbune în funcțiune. Este vorba de un bloc energetic de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.

„Degeaba modificăm Planul și Ordonanța privind decarbonizării dacă nu se modifică PNRR”, a declarat Cosmin Popescu la o televiziune locală.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, susține că PSD nu va fi de acord ca România să închidă vreun grup pe bază de cărbune, dacă nu va fi pus altceva în loc. În acest sens viitoarea lege a decarbonizării va suferi modificările necesare. Prin urmare, și Complexul Energetic Oltenia va putea beneficia de actualele capacități, fără să închidă vreuna dintre acestea.

În același timp, Complexul Energetic Oltenia și-a propus să construiască două grupuri pe gaze naturale până în 2026. De asemenea, Planul de restructurare mai prevede construirea a 8 parcuri fotovoltaice. Pe de altă parte, legea privind decarbonizarea propune închiderea grupurilor pe bază de cărbune până cel târziu în 2032. PNNR este însă în continuare nemodificat.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *