Dezvăluiri

FOTO. Autoturismul de lux al unui afacerist gorjean, sechestrat timp de 6 ani, restituit de politie ruginit și avariat! ”Sunt abandonate în buruieni, iar șobolanii le-au ros instalația electrică”!

Un om de afaceri gorjean a avut o surpriză de proporții când a trebuit să-și ridice autoturismul care fusese indisponibilizat, vreme de aproape șase ani, pe perioada cât au durat cercetările într-un dosar penal. Poliția i-a restituit o rablă, avariată, nefuncțională, cu motorul complet ruginit, după ce a stat în toți acei ani, sub cerul liber, în curtea instituției. Culmea este că, deși are obligația ca bunurile sechestrate să fie restituite în aceleași condiții în care s-au aflat la data rechiziționării, poliția ține autoturismele sechestrate la sediile din Motru, Tg-Cărbunești și Tg-Jiu, neprotejate de intemperii, abandonate în buruieni, așa că au fost persoane care au constatat că mașinile erau pline cu melci, iar firele de la instalația electrică a acestora fuseseră roase de șobolani.

Pe timpul indisponibilizării autovehiculelor la camera de corpuri delicte în care se păstrează acestea, specialistul cu pregătire tehnică din cadrul serviciilor de logistică, cel care face parte din comisia de specialitate, ia măsurile necesare menținerii stării tehnice corespunzătoare a mașinilor. Cel puțin așa prevede actul normativ care reglementează organizarea și funcționarea camerelor de corpuri delicte în care se păstrează autovehiculele ridicate. În realitate, lucrurile stau complet diferit.
Relativ recent, un om de afaceri din Tg-Jiu a fost chemat la poliție să-și ridice autoturismul, un Lexus IS, sechestrat în urmă cu șase ani, după ce a ieșit nevinovat, la finalizarea cercetărilor într-un dosar penal.
Mașina a fost impecabilă în momentul în care a fost indisponibilizată, însă a fost ținută în condiții improprii în curtea poliției, iar atunci când i-a fost predată era plină cu melci, un far spart, capota lovită, toată caroseria zgâriată și motorul complet ruginit. Practic, autoturismul nu mai era funcțional. Afaceristul este revoltat și, cel mai probabil, va acționa IPJ Gorj în judecată pentru recuperarea prejudiciului.


Cu siguranță la predarea autoturismului, polițiștii care l-au ridicat, în baza unei ordonanțe emise de procuror, au făcut o evaluare tehnică a acestuia și trebuia sigilat ”în vederea asigurării unei depline securități”, după cum se menționează în Ordinul MAI nr. 73/2013, numai că, prevederile actului normativ nu sunt respectate până la capăt de către IPJ Gorj. ”Spațiile în care se păstrează autoturismele indisponibilizate se amenajează, de regulă, în garaje, țarcuri acoperite, care pot asigura păstrarea autovehiculelor în condiții bune de conservare şi securitate”, se potrivit actului normative citat, însă nu există asemenea spații în cadrul unităților de poliție din Gorj.

La Cărbunești…

… mașinile indisponibilizate sunt depozitate în curtea poliției, sub cerul liber, printre grămezi de vreascuri, în buruieni și lăstăriș.

Și la Motru…

… situația e identică. Mașinile sechestrate sunt abandonate în curtea poliției unde nu există vreun țarc acoperit și nu poate fi vorba de condiții de securitate și conservare.

”Au căzut sute de melci din mașină când am ridicat-o de la poliție. Oricum, nu mai era funcțională pentru că șobolanii roseseră firele instalației electrice. N-am acționat poliția în judecată pentru că n-am vrut să mai am alte probleme”, a declarat un gorjean care a avut autoturismul sechestrat vreme de câțiva ani.
Trebuie spus că măsura sechestrului asupra bunurilor, este dispusă în baza ordonanței procurorului, scopul fiind acela al recuperării prejudiciului, dacă persoana cercetată este condamnată definitiv, însă responsabilitatea privind securitatea acestora, revine exclusiv șefilor unităților de poliție care trebuie să desemneze o comisie care să inventarieze, faptic, bunurile din camera de corpuri delicte, cu ocazia inventarierii anuale a patrimoniului unității.

Atunci când își scot de sub sechestru mașinile, oamenii le vând, și de cele mai multe ori abia dacă își mai pot recupera 10% din valoarea acestora, adică nici cât să-și acopere valoarea impozitului plătit pe timpul cât acestea au fost rechiziționate.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *