Dezvăluiri

Imobil cu fundament penal! Judecătorii decid dacă anulează autorizația afaceristului Cucăilă, emisă în baza unui document falsificat! Plângere la Parchetul General!

Tribunalul Gorj judecă de mai bine de un an o acțiune formulată de Instituția Prefectului prin care a solicitat anularea unei autorizații de construire emisă de Primăria Tg-Jiu pentru lucrări de supraînălțare a unui imobil care aparține afaceristului Alin Cucăilă. Autorizația are ca suport documente falsificate, iar Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Gorj a descoperit, în urma unui control, o serie de neconformități care vizează nerespectarea prevederilor legale și a dispus sistarea lucrărilor. Jurnalistul Narcis Daju a sesizat, recent, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a cerut procurorilor să demareze cercetări penale pentru identificarea tuturor persoanelor și instituțiilor implicate în posibilele fapte infracționale în legătură cu aceste aspecte.

Un raport de expertiză tehnică fals…

Primăria Târgu-Jiu a emis, în septembrie 2018, o autorizație de construire, la solicitarea firmei Cualiserv SRL, prin asociatul unic al acesteia, Vasile Alin Cucăilă, prin care a autorizat executarea lucrărilor de supraetajare și împrejmuire a unei construcții deținute de acesta în municipiu, pe strada 22 Decembrie 1989.
Cum era firesc, autorizația respectivă a fost emisă în baza unui raport de expertiză tehnică, realizat de expertul Gheorghe Gavrilă, în luna februarie a aceluiași an, cu scopul de a stabili soluțiile de consolidare a imobilului existent și a măsurilor necesare pentru asigurarea rezistenței și stabilității acestuia.
Numai că, raportul de expertiză a fost falsificat, în sensul în care expertul a precizat că, la acel moment, imobilul a cărui supraînălțare se solicita avea o vechime de 4 ani, deși, în realitate, clădirea a fost edificată în 1970, adică cu 48 de ani în urmă.

Acest aspect rezultă dintr-un certificat de performanță energetică emis, pentru imobilul din strada 22 Decembrie, în 2015, de un auditor energetic pentru clădiri.

Pentru a încerca să-și acopere falsul și să dea o oarecare aparență de veridicitate susținerilor din expertiza tehnică, expertul Gavrilă s-a raportat la o autorizație de construire din 2014 care nu se referă la construirea de la zero a clădirii, ci la renovarea și extinderea celei existente deja din 1970.

…fundament pentru ilegalități

Practic, acel raport de expertiză tehnică fals a constituit fundamentul ilegalităților ulterioare, în sensul în care starea reală a imobilului a fost denaturată, vechimea clădirii, redusă de la 48 de ani la numai 4 ani, așa că toate soluțiile tehnice ce au urmat s-au raportat la o clădire aproape nouă.
Concret, în 2018, prin proiectul realizat de firma Atrium SRL, se propun soluții de consolidare și supraînălțare conforme cu o clădire veche de 4 ani, și nu de 48 de ani, cum era în realitate imobilul, la momentul realizării acelui proiect. Ba mai mult, într-un așa zis ”Memoriul tehnic de rezistență”, se arată că imobilul are o vechime de… 4 ani.
Toate aceste soluții tehnice au fost autorizate de către Primăria Târgu- Jiu, prin emiterea autorizației de construire, fără ca niciunul dintre angajații instituției implicați în verificarea și semnarea documentației de autorizare să nu se deplaseze în teren, astfel că nimeni nu a sesizat falsificarea vechimii clădirii și faptul că au fost propuse soluții neconforme cu starea reală a imobilului a cărui supraînălțare s-a solicitat.
Situația e cel puțin bizară, în contextul în care șefa Serviciului Urbanism, Ermina Pasăre, semnase și autorizația de construire din 2014, prin care autorizase renovarea aceleiași clădiri.
Curios este și faptul că firma Cualiserv SRL a obținut autorizarea unor lucrări de renovare la acea clădire, în condițiile în care, la acel moment, imobilul nu se afla în proprietatea sa, potrivit unei decizii a Tribunalului Gorj din februarie 2015.

Inspecția în Construcții a cerut anularea autorizației

Trebuie spus că, deși cunoștea, în mod evident, vechimea reală a clădirii și ar fi trebuit să fie interesat de întocmirea legală a documentației aferente autorizației de construire, omul de afaceri Vasile Alin Cucăilă, asociatul unic al firmei Cualiserv SRL, nu doar că a acceptat falsificarea documentației, ci a și participat direct la elaborarea acesteia, furnizând date falsificate privind vechimea imobilului, tocmai din dorința de a crea aparența că este construit relativ recent și permite supraînălțare.
După demararea lucrărilor de supraînălțare a clădirii, Inspectoratul Județean în Construcții Gorj a efectuat un control, în urma căruia a descoperit o serie de neconformități care vizează nerespectarea prevederilor legale la emiterea autorizației de construire, mai exact documentație incompletă, fără viza oficiului de cadastru, neclarități cu privire la amplasarea construcțiilor care se vor menține din vechea clădire, cele care se vor desființa sau cele ce urmează să se construiască, lipsa unei explicații detaliate cu destinația fiecărui corp din acea construcție. Mai mult, inspectorii în construcții au constatat, printre altele, că scopul pentru care a fost emisă autorizația de construire nu corespunde cu cel din certificatul de urbanism, iar acea clădire crescuse în teren mai mult decât prevăd reglementările urbanistice ale zonei.
În acest context, în urmă cu un an, IJC Gorj a dispus sistarea lucrărilor și a solicitat Instituției Prefectului să solicite în instanței de contencios administrativ anularea autorizației de construire, întrucât a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale.

Culmea este că…

… deși dosarul conține dovezi elocvente care atestă falsificarea raportului de expertiză, nici judecătorul, nici reprezentanții Prefecturii Gorj, nici reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu nu le-au observat, până în prezent, și nu au făcut referire la ele.
Mai mult, timp de aproape patru ani, până în 2019, lângă imobilul căruia dorește să-i adauge etaj și mansardă, afaceristul Cucăilă a amenajat, ilegal, un atelier în aer liber, în care au fost depozitate, sudate și vopsite țevile cu care firma a realizat lucrări de instalații de gaze, în mai multe localități, în acea perioadă. Practic, într-o zonă rezidențială a municipiului Târgu-Jiu, Cucăilă a desfășurat activități industriale cu acceptul tuturor instituțiilor de control.

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au fost sesizați, în urmă cu câteva zile, de către jurnalistul Narcis Daju, cu privire la aceste aspecte, urmând ca aceștia să efectueze cercetări penale pentru identificarea tuturor persoanelor și instituțiilor implicate în posibilele fapte infracționale comise în legătură cu emiterea autorizației de supraînălțare a imobilului firmei afaceristului Valentin Cucăilă.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *