Eveniment

În caz de inundații, barajele de pe Jiu nu fac față!

Două dintre barajele de pe Jiu sunt nefuncţionale, după ce statul a abandonat lucrările, iar celelalte două sunt suprasolicitate şi există riscul de cedare la presiunea apei, anunță evz.ro. Semnalele disperate au curs către toate instituţiile statului, inclusiv Preşedinţie, însă răspunsul se lasă aşteptat.

Lacurile de acumulare ale barajelor sunt colmatate, unele chiar în proporţie de 90 la sută, iar apa Jiului trece cu greu spre aval. Barajul de la intrarea în Târgu Jiu nu pare să fie un obstacol real în calea apelor, avertizează publicația, citând o declarație a primarului municipiului în acest sens.

„Riscul cel mai mare este ca apa să rupă barajul pe albia Jiului. Problema este ca în imediata apropiere a acestui baraj există un cartier de case, Parcul Central, Municipiul Târgu Jiu. Ne putem aștepta ca tot mâlul și toată apa să acopere o parte din municipiu”, a declarat Marcel Romanescu, primarul Municipiului Târgu Jiu.

Mai marii Hidroelectrica susțin că una dintre hidrocentrale a fost modernizată, dar chiar și așa, nu a fost dată în folosință. Autoritățile locale vin însă cu o altă variantă. Susțin că investițiile pentru modernizarea barajului au fost oprite, pentru că prioritățile ar fi fost altele. Cert este că reprezentanții Apelor Române ridică din umeri în fața notificărilor primite.
Sesizările specialiștilor și ale autorităților locale au fost numeroase. În ultimul an, alerta de inundații catastrofale a ajuns la ministere, guvern și chiar la Palatul Cotroceni. Însă răspunsurile par să vină mult mai lent decât viitura.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button