Ultima oră

În premieră, contabilii vor să iasă în stradă din cauza e-TVA-ului

În premieră, contabilii afiliați CECCAR organizează un marș în Capitală, până în fața sediilor ANAF și a Ministerului Finanțelor, în principal cerând eliminarea controversatei ordonanțe privind e-TVA.

„CECCAR solicită abrogarea ordonanțelor de urgență privind unele măsuri fiscela publicate vineri, 21 iunie a.c., în Monitorul Oficial, șși inițierea unui dialog real și constructiv cu toate părțile interesate pentru identificarea de soluții fiscale sustenabile care CONTează

Marele circ fiscal românesc, unde funcționarii de stat se joacă de-a v-ați ascunselea cu responsabilitățile lor (transferându-le tocmai contribuabililor, adică celor cale le finanțează și salariile), în timp ce mediul de afaceri este tratat ca un personaj principal suspect, într-o piesă intitulată „Toți sunt evazioniști”.

Nu putem identifica adevărații evazioniști? Nicio problemă: mai bine presupunem că sunt toți! Facem reguli mai aspre pentru toți, ca să nu mai scape nimeni.

Nici nu mai contează că sistemul informatic abia funcționează, important este că regulile sunt acolo, „sculptate” în „piatra digitală” a ministerului.

Acest circ birocratic se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația.

România nu are nevoie doar de instrumente digitale, ci de o mentalitate digitală la conducerea executivă a autorității care elaborează legislația fiscală.”, a informat CECCAR.

Și Patronatul Antreprenorilor Contabili din România a reacționat:

„Ne confruntăm cu un moment critic pentru viitorul nostru economic. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. Este timpul să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăți și să cerem schimbări fundamentale. Scopul nostru principal este eliminarea E-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea. Mai mult, este vital ca vocea noastră să fie auzită și să participăm activ la masa negocierilor cu Ministerul de Finanțe. Dorim un dialog constructiv și implicarea noastră directă în procesul de luare a deciziilor care ne afectează viețile și afacerile”, este mesajul de mobilizare a contabililor, care vor să protesteze în data de 8 iulie, în fața sediilor ANAF și Ministerului Finanțelor, potrivit informațiilor obținute de Profit.

Firmele cer amânarea aplicării sistemului e-TVA cu șase luni

Luni, firmele au cerut amânarea aplicării sistemului e-TVA cu șase luni, a informat marți Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Potrivit sursei citate, având în vedere sesizările antreprenorilor, au fost identificate o serie de probleme în practică. Astfel, în viziunea specialiştilor, nu toate facturile se introduc în sistemul e-Factura (de exemplu: facturile simplificate, facturile către persoanele fizice, facturile primite sau emise de către agricultori ce sunt înscrişi în registrul agricultorilor).

De asemenea, se aminteşte de regimul diferenţial de deducere a TVA-ului aplicabil combustibilului şi achiziţiei de autoturisme (50% sau 100% în funcţie de scopul utilizării autovehiculului), de aplicare a sistemului de taxare inversă pentru achiziţiile intracomunitare, precum şi de existenţa diferenţelor între e-TVA şi decontul de TVA lunar, ca urmare a aplicării regimului de TVA la încasare.

Pe această ultimă speţă, CNIPMMR precizează că Agenţia Naţională de Administrarea Fiscală (ANAF) nu deţine informaţii despre data la care sunt plătite/încasate facturile emise de aceste firme. În plus, se aduc în discuţie erorile de funcţionare deja constatate la nivelul sistemelor e-Factura şi e-Transport.

În acest context, Consiliului IMM-urilor solicită prelungirea cu până la 180 de zile (şase luni) a termenului de exceptare de la obligativitatea transmiterii Notei justificative privind diferenţele RO e-TVA, având în vedere că, la 1 iulie 2024, intră în vigoare obligativitatea e-Factura şi e-Transport (inclusiv aplicarea sancţiunilor pentru neutilizarea sistemului), dar şi clarificarea informaţiilor furnizate în decontul precompletat e-TVA.

De asemenea, se doreşte furnizarea lunară a unei analize din care să rezulte numărul de contribuabili care înregistrează diferenţe de minimum 20% sau minimum o mie de lei între decontul precompletat e-TVA şi decontul de TVA depus lunar pentru a se vedea care este procentul contribuabililor cu diferenţe semnificative la TVA deductibil şi pentru a se analiza dacă este o problemă sistemică.

Patronatul femeilor a cerut abrogarea e-Factura pentru persoane fizice și e-TVA
Patronatul femeilor OFA UGIR cere abrogarea ordonanțelor privind e-Factura pentru persoane fizice și e-TVA avertizând că vor produce efecte economice negative.

Argumentele experților din cadrul Grupului de fiscalitate al patronatului OFA UGIR, coordonat de consultantul fiscal Loredana Mihăilă, sunt că e-Factura pentru persoanele fizice va crea percepția de control excesiv din partea statului asupra modului de cheltuire a banilor de către cetățeni și va duce implicit la scăderea consumului pe piața națională din cauza temerii de supraveghere, ceea ce poate duce la diminuarea Produsului Intern Brut (PIB). Un alt efect poate fi migrarea achizițiilor online către piețele din țările vecine (Ungaria, Bulgaria, Polonia) și preferința pentru cumpărăturile directe din magazinele din UE, care va afecta negativ economia românească.

În ce privește sistemul e-TVA, deși intenționează să combată evaziunea fiscală, va genera costuri suplimentare și birocrație pentru companii și ANAF, fără a aduce beneficii concrete în creșterea încasărilor bugetare.

e-TVA va avea un impact negativ anticipat, companiile fiind nevoite să aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerințe și astfel vor crește costurile operaționale și se va reduce competitivitatea pe piață. „Sistemul va dubla raportările, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin declarația 394, astfel birocrația crește fără a aduce beneficii suplimentare în combaterea evaziunii fiscale. Riscul ca notificările ANAF să devină un avertisment pentru evazioniști, astfel că vor avea timp să își acopere urmele. Costuri publice semnificative pentru implementarea și întreținerea sistemului, resurse care ar putea fi mai bine utilizate pentru automatizarea și dezvoltarea de soluții software eficiente”, susțin reprezentanții OFA UGIR.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *