Ultima oră

Începe ediția a XVI-a a Festivalului “Gena Bârsan” de la Târgu Cărbunești

Lăutarii sunt geniali, deoarece se spune că s-au născut cu muzica-n sânge. Au cântat, parcă dintotdeauna, la acordeon, vioară, chitară, saxofon, etc – după ureche. Când spui lăutar te gândești la petrecere și voie bună, la pasiune și tradiție. Mulți dintre noi am sta ore în șir să ascultăm muzica lor și o putem face și luni, 29 august 2022, începând cu ora 17.00 la Târgu Cărbunești.
Concurenții care vor să se înscrie la ediția a XVI-a a Festivalului “Gena Bârsan” de la Târgu Cărbunești sunt rugați să se prezinte începând cu ora 16.00. Organizatorii îi roagă pe participanți să fie punctuali pentru a nu întârzia începerea spectacolului. Concursul se desfășoară în data de 29 august 2022, pe scena din Târgu-Cărbunești, în Pădurea Stejeret.
Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria Târgu Cărbunești, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Școala Populară de Artă “Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” și Centrul Cultural “Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a inițiat acest Festivalul de muzică lăutărească “Gena Bârsan” extrem de important pentru muzica lăutărească în anul 2005, organizat în colaborare cu Primăria orașului Târgu Cărbunești.
Secțiunile Festivalului de muzică lăutărească Gena Bârsan ediția a XVI-a sunt tarafuri și rapsozi.
Gena Bârsan, cea în memoria căreia se desfășoară „Festivalul de muzică lăutărescă” și-a luat zborul spre lume din Cărbuneștii Gorjului, vatră de lăutari renumită în toată țara. Deși drumul ei prin această lume a fost scurt, repertoriul și interpretarea deosebită, au făcut-o cunoscută și recunoscută ca o mare cântăreață a Gorjului, prin intermediul lui Harry Brauner, renumit folclorist și etnomuzicolog român, care a înregistrat-o pentru arhiva Institutului de folclor București. În Cărbunești au fost și sunt mulți lăutari, grupați în tarafuri sau benzi de lăutari.
Lăutarii satelor gorjene satisfăceau nevoia țăranului de destindere la hora satului, în zilele de sărbătoare ori se impunea prezența lor cu ocazia momentelor importante din viață: la botez, la nuntă și chiar la înmormântare.
Mulți dintre lăutarii și rapsozii gorjeni au fost înregistrați de Constantin Brăiloiu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *