Dezvăluiri

Infractorul Catrinoiu are imunitate în Primăria Tg-Jiu! Datoria de peste 45.000 de lei a PNȚCD, nerecuperată la bugetul societății Edilitara!

Cel mai generos spațiu deținut de o organizație politică în Gorj este cel al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD), chiar în punctul zero al municipiului Tg-Jiu. Cu toate că datorează bugetului public al orașului aproape 50.000 de lei, reprezentând chirie neachitată din aprilie 2014 până în prezent, societatea Consiliului Local Tg-Jiu, Edilitara Public SA, mimează un așa zis interes pentru recuperarea banilor și abia a pus în executare cele două decizii definitive ale instanțelor de judecată, însă, concret, nu a făcut nimic pentru evacuarea partidului din sediu. În timp ce Edilitara Public SA ”se împiedică” în actele execuționale, condamnatul penal Matei Catrinoiu, reprezentantul PNȚCD Gorj, a subînchiriat jumătate din acel spațiu unui alt partid, mai exact organizației județene a APP, adică partidului pușcăriașului Liviu Dragnea. Ca lucrurile să se tărăgăneze în continuare, în caz că Tribunalul Gorj dă o soluție definitivă în dosarul de executare, infractorul Catrinoiu va invoca un nou proces deschis, anul trecut, de data asta de către Primăria Tg-Jiu și e puțin probabil să fie evacuat din acel spațiu, mai ales că șefa de la Juridic, Alina Pițu, și tatăl acesteia l-au folosit pe șeful PNȚCD Gorj ca martor în procesele pe care aceștia le-au deschis jurnaliștilor Narcis Daju și Claudiu Matei.

Pe urmele banilor virtuali

În octombrie 2010, societatea Edilitara SA a încheiat un nou contract de închiriere cu PNȚCD Gorj, pentru spațiul din centrul municipiului Tg-Jiu, mai exact de la parterul blocului nr.2 din Bdul. Victoriei. Din luna aprilie 2014, organizația politică nu și-a mai plătit chiria, așa că firma deținută de Consiliul Local Tg-Jiu a acționat în instanță, la Judecătoria Tg-Jiu, abia în septembrie 2016, pentru recuperarea banilor. Procesul s-a soluționat, definitiv, în mai 2020, la Curtea de Apel Craiova, iar filiala județeană a PNȚCD, încăpută pe mâna condamnatului penal Matei Catrinoiu, trebuia să plătească, în contul Edilitara SA, 8.808 de lei, chirie restantă pentru perioada aprilie 2014- martie 2016, 8.357 de lei, penalităţi de întârziere, precum şi suma de 963 de lei reprezentând cheltuieli de judecată, adică, în total, 18.128 de lei.

Fosta conducere a societății nu a pus în executare hotărârea și nici nu a reziliat contractul de închiriere. Până ca justiția să se pronunțe definitiv în acest dosar, Edilitara a deschis un alt proces, în aprilie 2019, tot la Judecătoria Tg-Jiu, pentru recuperarea chiriei la zi de la partidul condus de infractorul Catrinoiu, adică aprilie 2016 – ianuarie 2019.

Soluția definitivă a fost dată de Curtea de Apel Craiova, în februarie anul trecut, așa că PNȚCD a fost obligat să plătească încă 12.478 de lei, chirie restantă, precum si penalităţi de 0,1% pe zi de întârziere, conform unui articol din contractul de închiriere, iar judecătorii au dispus rezilierea acelui contract și evacuarea partidului condus de Matei Catrinoiu din sediul aflat în centrul orașului.

Abia după câteva luni, cele două hotărâri au ajuns la un executor judecătoresc, care trebuie să recupereze minimum 45.697 de lei de la PNȚCD, după ce instanțele vor finaliza contestațiile la executare depuse de către infractorul Catrinoiu.

Dăianu, ignorant 100%!

Întrebată despre această situație, mai exact dacă au fost încasate debitele și dacă a fost reziliat contractul cu PNȚCD, municipalitatea a pasat problema în curtea Edilitara Public SA, iar directorul general al societății, Adrian Dăianu, a ținut să sublinieze că organizația politică a formulat apel, ”în termen legal”, la soluția dată de Judecătoria Tg-Jiu în dosarul de executare silită.

Ba mai mult, într-un răspuns la o solicitare a GorjOnline, Dăianu a dat dovadă de o ignoranță totală și s-a erijat în instanță de judecată, invocând o prevedere din Codul de Procedură Civilă conform căreia ”Hotărârea se va comunica din oficiu părţilor, în copie, chiar dacă este definitivă”. Cu alte cuvinte, șeful piețelor, al câinilor fără stăpân și al cimitirelor din Tg-Jiu ”ne putând” altera protecția de care se bucură infractorul Catrinoiu în rândul șefilor din cadrul Primăriei Tg-Jiu, a refuzat să comunice, în copie, documente din dosarul aflat la executor de un an de zile, invocând aberații de genul că ”acestea fac obiectul unui dosar de executare silită”(?!).

Trebuie precizat că, până luna trecuta PNȚCD nu plătise nici un leu din chiria restantă pe ultimii 8 ani, iar condamnatul penal Catrinoiu a apelat la tot felul de tertipuri pentru a întârzia executarea.

Între timp, odată cu reorganizarea Primăriei Tg-Jiu și trecerea Fondului Locativ de la Edilitara Public SA în organigrama municipalității, infractorul Catrinoiu a căpătat o și mai mare imunitate și, culmea tupeului, a subînchiriat o parte din sediul din Bdul. Victoriei partidului lui Liviu Dragnea, Alianța Pentru Patrie, fără ca nimeni să-l deranjeze în vreun fel.

În mod normal, în contractul de închiriere, băgat sub preș de Dăianu, prin refuzul de a-l face public, ar trebui să existe mențiuni cu privire la interzicerea subînchirierii sau, cel mult, aceasta să fie permisă doar cu acordul proprietarului.

În mai, anul trecut, Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Tg-Jiu a formulat și ea acțiune împotriva PNȚCD, pentru recuperarea chiriei și la cât par de interesați juriștii municipalității de celeritatea cu care decurge procesul, fiind de acord cu termene de judecată din două în două luni, litigiul are toate șansele să fie soluționat, definitiv, cam pe la jumătatea anului viitor.

Martor de meserie, pentru șefa de la Juridic…

Trebuie subliniat faptul că, în contextul în care, un târgujian obișnuit dacă întârzie cu plata ratelor mai mult de trei luni, este acționat în judecată, contractul îi este reziliat, iar în câteva luni este evacuat din locuința sau spațiul pe care-l are închiriat, filialei județene a PNȚCD, i s-a permis să nu plătească nimic vreme de opt ani. Motivul? Infractorul Matei Catrinoiu, șeful organizației politice, a fost adus martor în instanță de către șeful Serviciului Juridic din Primăria Tg-Jiu, Alina Pițu, în două procese intentate de aceasta și tatăl său jurnaliștilor Narcis Daju, respectiv Claudiu Matei.

…infractor dovedit în justiție!

Catrinoiu a fost condamnat, definitiv, la 1 an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru comiterea infracțiunii de delapidare, după ce, în calitate de lichidator judiciar a vândut o barjă a unei societăți comerciale aflată în insolvență și și-a însușit 26.000 de lei din suma pe care a încasat-o.

Acesta este trimis în judecată de procurori, în alte două dosare în care este acuzat de săvârșirea unor fapte similare, delapidare, abuz în serviciu și uz de fals, adică vindea bunurile firmelor aflate în administrarea sa, iar banii ajungeau în buzunarul său și nu la creditori.

Concret, în una din aceste cauze, procurorii au reținut că Matei Catrinoiu, în perioada noiembrie 2012 – decembrie 2018, în exercitarea atribuțiilor de lichidator judiciar în cadrul SP CAPIV IPURL, în procedura de lichidare și-a însușit, în mai multe rânduri, pe nedrept, în baza unei rezoluții infracționale unice, suma totală de 170.239 de lei, rezultată din procedura de lichidare judiciară a firmei Marcos SRL, creând astfel un prejudiciu material atât creditorilor, cât și administratorului acesteia, Marius Pițian.

Procurorul a mai reținut în actul de inculpare că Matei Catrinoiu a numit, în mod defectuos și cu încălcarea legii, un evaluator pentru întocmirea unui raport de evaluare a bunurilor societății Marcos SRL, a stabilit cu de la sine putere remunerația acestuia, fără a avea acordul creditorilor. Ulterior, Catrinoiu a întocmit, în fals, un raport de evaluare al unui apartament din București care aparținea firmei Marcos SRL, imobil pe care l-a vândut, iar raportul falsificat l-a depus și la instanțele de judecată în procedura de vânzare. Culmea este că a încasat și banii cu care, chipurile, trebuia plătit evaluatorul.

Odată cu întocmirea raportului de evaluare, infractorul Catrinoiu a subevaluat apartamentul din București al societății Marcos SRL și l-a vândut, în octombrie 2015, pentru suma de 111.600 de lei pe care și i-a însușit.
Procurorul a menționat în rechizitoriu că Matei Catrinoiu a refuzat să dea declarații, atât în calitate de suspect, cât și în calitate de inculpat, prevalându-se de dreptul la tăcere.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *