Dezvăluiri

Insolvența IDP și legăturile cu oamenii lui Dragnea! Consiliul Județean, interesat de clădirea societății, scoasă la vânzare de lichidator!

Amănunte interesante ies la iveală în derularea procedurii de reorganizare judiciară a societății Intreprinderea de Drumuri și Poduri SA, la care unic acționar este Consiliul Județean Gorj. Printre firmele care datorează sume importante IDP, în urma unor relații contractuale din anii trecuți, se află și Imob Infrastructură SRL, administrată de oameni aflați în siajul fostului lider PSD, Liviu Dragnea, dar și societatea Shelter Construct SRL, controlată de afaceristul gorjean Alin Ionescu, fostul soț al cântăreței Cristina Spătar, și ea asociată în această firmă, într-o vreme. Cum sunt tot mai puține șanse să-și recupereze sumele, în condițiile în care aceste firme sunt și ele în insolvență, drumul IDP spre faliment este unul deja aproape anunțat, odată cu modificarea planului de reorganizare prin care s-a propus chiar vânzarea sediului societății.

Lichidatorul IDP Gorj SA a modificat, în urmă cu câteva luni, planul de reorganizare judiciară a societății aflată în insolvență din aprilie 2019, pentru că planul aprobat inițial nu a putut fi respectat, din cauză că s-au obținut venituri inferioare celor prognozate, iar acest aspect a dus la înregistrarea de pierderi în exercițiul financiar precedent.
În demersurile întreprinse de lichidator pentru recuperarea creanțelor a fost enumerat și litigiul cu două societăți, Imob Infrastructură SRL și Smart Building Project SRL, pierdut, definitiv, de acestea în instanță și obligate să plătească, în solidar, IDP SA suma de 3.891.608 lei, actualizată cu inflația și dobânda legală. Numai că IDP nu prea mai are ce recupera, din cauză că ambele firme se află și ele în insolvență, așa că societatea Consiliului Județean Gorj s-a înscris la masa credală și cam atât.

Cine sunt cele două firme…

… care au avut relații comerciale cu IDP, dar au uitat să-și onoreze partea din contract, adică o sumă aproape dublă față de cuantumul total al datoriilor înregistrate de aceasta în ultimii trei ani, până la deschiderea procedurii generale a insolvenței?
Imob Infrastructură SRL s-a numit, până în 2015, Imob Lux Construct SRL, iar primul acționar al acesteia a fost Kiss Laszlo Gyorgy, care reprezenta offshore-ul Ferko Company și care a înființat societatea în 2005, alături de alți doi parteneri: Viorel Apreutesei și Gheorghe Florea. Kiss Laszlo Gyorgy este nimeni altul decât fostul consultant al unor personaje precum Sorin Ovidiu Vântu, Fathi Taher, Eugen Nicolicea sau Marian Iancu, pe care i-a consiliat în conceptul offshore. DIICOT l-a trimis în judecată pe Gyorgy pentru mai multe infracțiuni, conform clujust.ro.
Zece ani mai târziu, după ce și-a schimbat numele în Imob Infrastructură, a început să fie gestionată de un asociat unic: Victor Țene, un afacerist controversat, apropiat de Liviu Dragnea. Despre el, jurnaliștii de la RISE Project au scris că face parte din anturajul penal și financiar al lui Marian Vanghelie, fost primar PSD la Sectorul 5 și face legătura între banii Tel Drum și familia Dragnea: „Una dintre firmele lor (Imob Lux Construct SRL) a câștigat într-o singură zi din 2013 șase licitații în valoare totală de peste 88 milioane de lei. Apoi a descins procuratura, i-a reținut puțin pe ambii, societatea suspectă a fost radiată și-n locul ei a apărut una nouă, cu nume asemănător (Imob Infrastructură SRL) și același cod fiscal. În numai doi ani, 2014 și 2015, această nouă firmă încasează 10 milioane de la Tel Drum”, notează RISE Project.
Smart Building Project SRL, fostă Shelter Construct SRL, este controlată de Dan Nuțu Ionescu, tatăl afaceristului gorjean Alin Ionescu, patronul evazionist al Shelter Security. De altfel, firma i-a avut într-o vreme în acționariat și pe Alin Ionescu și pe soția sa, cântăreața Cristina Spătar.

Vânzarea sediului IDP…

…pare a fi ultima soluție pentru achitarea datoriilor către creditorii societății, în condițiile în care din vânzarea echipamentelor și utilajelor nu s-au obținut sumele scontate, întrucât acestea aveau un grad ridicat de uzură.
Astfel, lichidatorul a inclus în activele scoase la vânzare clădirea P+1, în care IDP SA își are sediul și o altă construcție din aceeași curte din strada 14 octombrie din Tg-Jiu. Consiliul județean Gorj s-a arătat interesat de cumpărarea celor două imobile și a și depus, în luna aprilie a acestui an, o scrisoare de intenție în acest sens.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *