Dezvăluiri

Justiția gripată! Dosarele de corupție și cele de evaziune fiscală, judecate cu viteza melcului la Tribunalul Gorj!

Un dosar în care sunt judecate fapte de corupție se află pe rolul Tribunalului Gorj, în prima fază a judecății, de cinci ani, iar un altul, care vizează fapte de evaziune fiscală a fost suspendat, după trei ani de judecată. Deși tocmai aceste dosare ar trebui judecate cu celeritate, pentru a fi recuperate prejudiciile, ritmul de soluționare al acestor cauze este extrem de lent sau, mai rău, sunt blocate încă din faza inițială a procesului penal.

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova a dispus, în iunie 2017, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 21 de inculpați, în legătură cu obținerea pe nedrept de fonduri europene în valoare de aproximativ 700.000 lei pe bază de documente false sau incomplete, dintre aceștia, zece fiind funcționari în cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit sau Oficiului Județean de Consultanță Agricolă Gorj.

În cei cinci ani și trei luni, au avut loc 38 de termene de judecată, însă trebuie precizat că faptele au fost comise în 2009, potrivit procurorilor anticorupție. În acest context, termenul de prescripție s-a împlinit, așa că finalul e previzibil.

Un alt proces în care sunt judecate fapte de corupție, aflat pe rolul Tribunalului Gorj de exact trei ani, din septembrie 2019, în care a fost prejudiciat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, este pe punctul de fi finalizat, în primă instanță, peste zece zile, dacă nu se amână pronunțarea pentru un termen viitor.

În dosarul celor 7 cadre militare, ofițeri și subofițeri, care au fraudat unitatea militară de la Budieni, nici n-a început judecata, deși DNA a sesizat instanța cu rechizitoriu în decembrie, anul trecut. Prejudiciul, în acest caz este de 918.910 lei.

Doar în câteva dintre aceste cauze judecata s-a derulat într-un timp rezonabil și asta pentru că inculpații și-au recunoscut faptele și au încheiat acorduri cu procurorii anticorupție.

Într-un dosar în care, un afacerist motrean a fost deferit judecătorilor pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, după 34 de termene, derulate în cei 3 ani de judecată, cauza a fost suspendată, până când Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța, la finele lunii octombrie, cu privire la termenele de prescripție a răspunderii penale.

Claudiu Matei

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
https://api.clevernt.com/a9087cb8-cfba-11ec-a592-cabfa2a5a2de/