Ultima oră

Unde se oferă transport public gratuit


O țară de pe continentul european oferă transportul gratuit tuturor celor care doresc să călătorească. Aici sunt incluse toate formele de transport public, acestea fiind gratuite pentru rezidenți, dar și pentru turiști. Gratuitatea este valabilă în cazul autobuzelor, trenurilor și tramvaielor. Potrivit guvernului local, decizia este foarte avantajoasă pentru cei care vizitează țara.
De 4 ani, o țară din Europa a decis ca transportul public să fie complet gratuit. Românii nu vizitează des acest loc, dar ar putea avea parte de o experiență unică dacă decid să o facă. Toate formele de transport public sunt gratuite pentru rezidenți, dar și pentru turiști, gratuitatea fiind valabilă în cazul autobuzelor, trenurilor și tramvaielor. În 2020, a devenit prima țară din lume care a decis să renunțe la tarifele pentru transportul public. Decizia este lăudată și acum de către locuitorii acestei țări.
Este vorba despre Luxemburg. Guvernul a luat această decizie pentru a reduce problema mașinilor, pentru că în 2020, a avut cea mai mare densitate de mașini din Uniunea Europeană. A fost vorba despre 696 de mașini la 1.000 de locuitori, spre deosebire de 560, care era media. De mai mulți ani, Luxemburg avea de suferit din cauza traficului extrem de aglomerat. În plus, nivelurile de emisii de carbon erau și ele foarte ridicate, astfel că autoritățile au decis să ia măsuri în acest sens.
Cine plătește pentru biletul de călătorie
Există și o categorie de oameni care pot cumpăra bilet. Este vorba despre cei care își doresc să călătorească la clasa I. În Luxemburg, veniturile din bilete erau de 41 de milioane de euro pe an. Costurile de funcționare se ridică la peste 500 de milioane de euro anual. Deficitul este compensat în principal de contribuabili mai mari. Mai există orașe unde transportul public este gratuit, așa cum este Montpelier din Franța și Talinn din Estonia.
Luxemburg este bine conectat la alte părți ale Europei prin transportul public. Țara are legături transfrontaliere cu Franța prin TGV. Parisul este la doar două ore de mers cu trenul. De asemenea, este conectat cu Germania prin trenuri ICE de mare viteză. Trenurile circulă din orașul Luxemburg la Bruxelles în Belgia la fiecare oră și la Liège la fiecare două ore. Locuitorii care locuiesc în orașele de graniță beneficiază și de schema de transport gratuit, arată Euronews. Sursa: bugetul.ro

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *