Stil de viață

Lavanda, planta care te relaxează

Lavanda are un parfum deosebit şi te ajută mai ales atunci când eşti încordat sau suferi de anxietate. Uleiul este un excelent antiseptic, infuzia are efecte antidepresive şi sedative, iar masajul cu extract de lavandă induce somnul şi relaxează.

Tinctura de lavandă
Ai nevoie de 3-4 linguriţe de pulbere de lavandă, pe care o pui într-o stică mică şi adaugi 100 ml de alcool pur. Închide ermetic şi lasă la macerat 14 zile, agitând din când în când. După aceea, filtrează prin vată preparatul, iar tinctura obtinută se păstrează în sticluţe mici şi închise la culoare. Tinctura de lavandă tratează dischinezia biliară, balonarea, crizele biliare, durerile de cap, astfel: 10-20 de picături de tinctură în puţină apă, în cure de câteva zile sau la nevoie: Preparatul măreşte secreţia de bilă şi ajută la evacuarea ei, calmând durerile abdominale şi activând digestia, ameliorează stările de anxietate, stres şi depresie, te ajută să depăşeşti insomniile. De asemenea, tratează aritmia cardiacă, ca adjuvant în ischemia cardiacă pe fond de stres, combate viermii instestinali.

Oţetul de lavandă
Macină într-un mojar lavada uscată, atât flori, cât şi crenguţe. Pudra rezultată se pune în oţet de mere. Proporţia este de 10 linguri de pudră la 200 de mililitri de oţet. Se lasă la macerat 10 zile la temperatura camerei, după care se filtrează, conform www.femeia.ro.

Uleiul de lavandă
În 500 mililitri de ulei de floarea-soarelui se pun 10 linguri de lavandă. Se lasă la macerat cinci zile, după care se filtrează. În uleiul rezultat se adaugă alte 5 linguri de pudră şi se macerează din nou, alte cinci zile. În final, se filtrează. Operaţiunea se poate repeta până când uleiul ajunge să aibă un miros intens de lavandă. Şi oţetul, şi uleiul de lavandă sunt excelente pentru masaj terapeutic sau de relaxare. Sunt utile şi în insomnii, gripe şi răceli, stări febrile, dureri musculare şi articulare. Uleiul este bun şi pentru păr. Îl hrăneşte şi-l tonifică, previne iritaţiile şi combate mătreaţa. Se mai foloseşte şi pentru eczeme uscate, tumefacţii şi vânătăi prin aplicare locală.

Pudra de lavandă
Pudra de flori de lavandă combinată cu cimbrul este un excelent condiment pentru carne. Proporţia este o parte lavandă, trei cimbru. Această combinaţie reglează apetitul şi uşurează digestia.
Combinat cu pudra de ardei iute este un condiment excelent pentru carnea de porc şi cea grasă, dar şi pentru baiţurile pentru grătar.

   
Sursă
click.ro

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *