Fostul lider sindical de la Rovinari, Manu Tomescu, trage un semnal de alarmă asupra efectelor reale ale restructurării Complexului Energetic Oltenia și rolul Legii nr. 197/2021 în asigurarea unei tranziții sociale protejate pentru angajați. Fără legea respectivă, fostul lider de sindicat crede că acum s-ar fi vorbit despre opt mii de șomeri în județul Gorj și nu de opt mii de pensionari care beneficiază de protecție socială.
„Gândiți vă că tot ce a plecat a plecat numai din zona de producție și culmea este că a fost o restructurare naturală pentru că noi ne am luptat pentru o lege care să ne recunoască condițiile de muncă și prin aplicarea ei a creat un fel de protecție socială pentru acești oameni. Ce ar fi însemnat să nu fie recunoscute condițiile grele de muncă în care acești oameni au muncit? Astăzi vorbeam de opt mii de șomeri, nu vorbeam de opt mii de pensionari care beneficiază de o protecție socială cât de cât”, a declarat Tomescu, referindu se la mii de angajați retrași din producție, doar pe baza ieșirii la pensie.
În opinia sa, fără aplicarea Legii 197/2021, multe persoane care au părăsit sistemul nu ar fi beneficiat de pensii și nici de sprijinul financiar necesar unei perioade dificile de reconversie profesională. Numărul de aproximativ opt mii de persoane care puteau trece în șomaj ar fi reprezentat o povară majoră pentru comunitate, timp în care, grație legii, conversia lor în pensionari a atenuat presiunile sociale asupra localităților din Gorj.
Tomescu și-a exprimat anterior temerile legate de impactul închiderii grupurilor energetice și al carierelor miniere asupra județului: „Închiderea grupurilor pe cărbune va împinge județul Gorj la sărăcie și depopulare”, subliniind că „tranziția justă” anunțată de guvern reprezintă, de fapt, o amenințare la adresa locurilor de muncă şi a viitorului locuitorilor din zonă.