Ultima oră

Legea 5G ar putea fi aprobată azi de guvern: Implicaţii majore pentru economia românească

Controversatul proiect de lege privind infrastructura de telecomunicații 5G ar trebui să fie discutat în ședința de Guvern de astăzi. Proiectul se afla pe agenda executivului încă de miercuri, dar discuțiile au fost amânate ca urmare a blocajului politic izbucnit odată cu demiterea miniostrului Sănătăţii.

Conform mai multor analize publicate în 2020, în situația în care noua legislație va conduce la excluderea furnizorilor chinezi de echipamente telecom, operatorii și consumatoriii români e posibil sa sufere pierderi economice de 9,35 miliarde de euro, iar rețelele operatorilor de telefonie mobilă vor fi posibil sa fie instalate in timp de cel puțin doi-trei ani de zile.

Față de varianta prezentată public anul trecut, acest nou draft a suferit modificări minore, care nu răspund îngrijorărilor semnalate de industrie și specialiști în 2020. Experții au semnalat de asemenea că într-un astfel de scenariu calitatea rețelelor va fi afectată, ceea ce va avea un puternic impact negativ inclusiv asupra regimului de telemuncă utilizat intensiv de mulți români în contextul pandemiei de COVID-19.

După adoptarea de Guvern, proiectul de lege va intra în dezbaterea Parlamentului.

De la publicarea proiectului în august 2020, autoritățile au primit numeroase solicitări de îmbunătățire a acestuia de la jucători din industria telecom și de la mai multe asociații, însă aceste propuneri nu au fost luate în considerare.

Intrarea în vigoare a legii în actuala formă va duce la implicații majore asupra economiei românești. Va fi, în primul rînd, un semnal negativ pentru investitorii străini, în special privaţi, care își vor vedea amenințate viitorul business-urilor şi potenţialul investiţiilor și se vor întreba cum îşi pot proteja investiţiile existente.

Pe de altă parte, eliminarea unui competitor important din piață va avea impact negativ asupra mediului concurențial, putând duce la scăderea calității serviciilor de comunicare la distanță pe care se bazează acum toți care lucrează și învață de acasă.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button