Ultima oră

Legea care permite vânarea cormoranului mare, promulgată. Petre Daea: Azi, cormoranii mănâncă mai mult pește decât românii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care modifică Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic din 2006, permițând vânarea cormoranului mare, specie dăunătoare pentru populația piscicolă. Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii, un intens promotor al acestei modificări, i-a felicitat pe parlamentari și pe președinte pentru votarea și promulgarea legii: „Iată că timpul mi-a dat dreptate”.

În forma legii promulgate de președinte, este stabilită perioada de vânătoare pentru cormoranul mare între 1 septembrie şi 28 februarie.

De asemenea, sunt stabilite sume de despăgubire, pentru fapte ilicite, în perioada când vânătoarea este permisă (80 de euro) şi în perioade în care vânătoarea este interzisă (270 de euro).

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, includerea cormoranului mare în lista de specii a căror vânătoare este permisă ar duce la „crearea unui echilibru stabil între populaţiile de cormorani mari şi sectorul pescăresc”.

Anterior acestor prevederi, vânătoarea cormoranului mare era interzisă, iar amenda era de 200 de euro.

Petre Daea: O împlinire a unei dorințe care a izvorât dintr-o necesitate

Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii, este cunoscut drept un aprig militant al dreptului de vâna cormorani, motivând că sunt o specie foarte dăunătoare pentru populația piscicolă. El i-a felicitat pe parlamentarii care au votat legea și pe președintele Iohannis că a promulgat-o, spunând că „sectorul piscicol a fost mereu afectat de această pasăre ihtiofagă”.

„Este o împlinire a unei dorințe care a izvorât dintr-o necesitate”, a comentat Petre Daea pentru Digi24.ro.

El a mai arătat că era la curent cu inițiativa legislativă de modificare a legii, care este unh demers mai vechi, pentru care el a militat pe vremea când era ministrul Agriculturii.

„Iată că timpul mi-a dat dreptate”, a comentat Petre Daea.

Potrivit fostului ministru, populația de cormorani mari este estimată la 100.000 de exemplare, iar pentru a păstra un echilibru cu natura ar trebui să fie de zece ori mai mică.

Pagubele pe care aceste păsări le provoacă peștilor, indiferent dacă e vorba de crescătorii sau ape naturale, sunt imense: un cormoran mare mănâncă circa 250 kg de pește pe an, a mai precizat Daea.

„Azi, cormoranii mănâncă mai mult pește decât românii”, a calculat Petre Daea.

El a mai spus că problema este cunoscută specialiștilor încă din anii 1950 și că populația de cormorani trebuie redusă până la atingerea unui echilibru natural.

În afară de cormoranul mare, există și cormoranul mic, însă această specie nu este atât de dăunătoare, a mai arătat fostul ministru.

sursa: digi24.ro

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button