Ultima oră

Legenda care spune ce trebuie să facem în Joia Mare ca să alungăm spiritele rele, vremea rea şi necazurile

Sătenii din Țara Oașului continuă să păstreză cu sfinţenie tradiţiile de Paşte. Legenda spune că focul alungă spiritele rele, vremea rea şi necazurile.

Focul are loc în Joia Mare, pentru a alunga spiritele rele şi a încălzi sufletele celor dragi care au trecut în nefiinţă, tot ce e rău dispare odată cu focul, aliunga șerpii de pe lângă gospodării

A doua zi, în Vinerea Mare, gospodinele vopsesc ouăle de Paşti. Se folosesc produse naturale precum coji de ceapă, frunze de leuştean şi zeamă de sfeclă roşie sau urzici pentru a le colora.

Iubitoare de folclor şi tradiţii, Floare Marina duce mai departe obiceiurile din Săptămâna Mare, învăţate din moşi strămoşi. În Joia Mare pregăteşte focul pentru a alunga spiritele rele.

Gospodina se trezeşte la prima oră a dimineţii şi aprinde în curtea casei focul. Credinţa este că, în această zi, se arde tot raul din familii se alungă tot ce e negativ, vremea rea și șerpii de pe lângă gospodării.

„Am făcut curăţenie de Paşte şi s-au adunat nişte gunoaie, vreascuri. În Joia Mare, ne trezim dis-de-dimineaţă şi facem focuri mai multi localnici că focul alungă spiritele rele din jurul casei, din jurul celor dragi. De asemenea, alungăm vremea rea şi toate necazurile”.

„Am aprins toate vreascurile uscate. Alungăm şi spiritele rele din jurul casei şi a familiei” ne-a povestit o localnică.

Sursa: antena3.ro

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *