Dezvăluiri

Lider de sindicat: Noile investiții ale CEO sunt ca la început: Adică nu există


Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia este de părere că sunt probleme majore în continuare în ceea ce privește demararea noilor investiții prevăzute în Planul de restructurare și decarbonare. Alin Munteanu, președintele Sindicatului Alfa din Complexul Energetic Oltenia și a Cartel Alfa Gorj, susține că sunt șanse foarte mici ca noile investiții să fie realizate înainte de 1 ianuarie 2026, când grupurile energetice și carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia vor intra în rezervă.
Prin urmare, se impune o decalare a termenelor propuse, însă nu se întâmplă nimic din acest punct vedere. Complexul Energetic Oltenia și-a propus să construiască 8 parcuri fotovoltaice și două grupuri pe gaze naturale, în locul termocentralelor pe bază de cărbune. Parcurile fotovoltaice ar fi trebuit să fie finalizate anul acesta, iar centralele pe gaze naturale în anul 2026. Unele investiții sunt abia în faza de licitație, iar altele abia în faza de obținere a aprobărilor de la acționari. Prin urmare, există riscul ca la nivelul Complexului Energetic Oltenia să se ajungă în situația paradoxală de a nu mai avea producție de energie, dat fiind faptul că grupurile pe cărbune vor intra în rezervă, iar noile investiții nu vor fi gata la termenele anunțate.
„Noile investiții ale Complexului Energetic Oltenia sunt ca la început: Adică nu există. Au fost minciuni cu grupuri pe gaz în 2 ani. Cine poate să facă un grup pe gaze naturale în doi ani de zile, când noi lucrăm de 10 ani la modernizarea grupului 5 pe cărbune de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari? Cine crede așa ceva?! La societățile mixte înființate pentru realizarea noilor investiții sunt oameni care stau doar la încasare: iau bani și nu fac nimic. Care este explicația? Pentru ce sunt plătiți acei oameni și alții sunt dați afară pe altă parte că nu mai sunt bani?!
Când nu mai sunt bani, când unii muncesc în producție sau sunt bani când unii nu fac nimic la firme nou-înființate? Complexul Energetic Oltenia, Ministerul Energiei trebuie să vină cu inițiativa și să rezolve această problemă, a modificării termenelor de intrare în rezervă a grupurilor pe bază de cărbune și de finalizare a noilor investiții. Nu se face nimic, rezultatul este zero. Îmi pare rău să spun acest lucru, dar la ce rezultat este acum, este clar că nimeni nu este preocupat de ceva și este o stare de așteptare în continuare. Ce să mai așteptăm?”, a declarat Alin Munteanu, liderul UST Cartel Alfa Gorj și președintele Sindicatului Alfa din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *