Dezvăluiri

Liderii marilor federații, puși la zid: Au câte două-trei funcții în mișcarea sindicală, iar acțiunile sunt zero

Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, îi critică pe liderii marilor federații din Complexul Energetic Oltenia pentru că nu fac nicio acțiune sindicală, deși, în următorii ani, vor dispărea mii de locuri de muncă din companie.

Manu Tomescu amintește că liderii Sindicatului Energia Rovinari au spus, în ultimii trei ani, că programul de închidere a capacităților pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia “va împinge Gorjul la sărăcie și disperare”. Mii de locuri de muncă vor dispărea până în 2026. Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, a spus că la un grup pe gaze ar urma să lucreze doar 75 de angajați. “Eu vă spun că grupurile pe gaz nu se vor face sub nicio formă până în 2027, 2028, dacă nu mai târziu. Ne uităm și noi la grupurile pe gaz care au început să fie construite acum 5 ani și nu au fost nici acum terminate. Și nouă ne spun că vor face grupurile pe gaz până în 2026, când activitatea pe cărbune va fi oprită. Astea sunt declarații să stea oamenii liniștiți pentru a închide această activitate în liniște. Am mai spus, ăsta este progresul, asta au pus pe programul ăsta de închidere. Îmi pare rău că și acum se vine cu declarații lipsite de orice fundament real prin care să spună că să stea oamenii liniștiți, că totul va fi bine. Nu va fi bine nimic. Din moment ce au luat miliarde de euro pe închiderea noastră, credeți că eu îmi mai pot face iluzii că se va schimba ceva? Nu se va schimba nimic. Eventual, vor fi amânări, câteva mici perfuzii, dar sfârșitul nostru este hotărât. Mie îmi pare rău că nu puteți să știți cât de greu se lucrează acum în subunitățile de producție, acolo unde încă mai este activitate. Acolo unde încă mai este producție ne descurcăm foarte greu, este un haos total în ce privește politica de personal, unde se lucrează 24 din 24 de ore oamenii sunt disperați, pentru că li se dau sarcini și activități în plus, iar compania asta vedem că la nivel general merge doar cu 2, 3 grupuri. Noi simțim închiderea pe care ne-au hotărât-o în fiecare zi de lucru”, a afirmat liderul sindical.

Căldărușe, Pîrvulescu și Munteanu, criticați de Tomescu

Manu Tomescu îi critică pe liderii SMEO, FNME și Cartel Alfa, Gabriel Căldărușe, Dumitru Pîrvulescu și Alin Munteanu pentru că nu organizează nicio acțiune sindicală, deși compania se află pe un plan accelerat de închidere de capacități. „Gabriel Cădărușe are două funcții în mișcarea sindicală, dacă nu chiar trei. Prima este că este președintele BNS pe Gorj, confederația Blocului Național Sindical, organizația de Gorj îl are președinte pe Căldărușe. Este vicepreședintele Federației Univers, cea mai mare federație din CEO ș este președintele celui mai mare sindicat din CEO, SMEO. Deci, are trei funcții cumulate. Practic, aș putea spune că este omul cu cele mai mari și cele mai multe funcții în mișcarea sindicală, iar acțiunile în acest sens pentru a păstra cărbunele, pentru a ne lupta în continuare sunt zero. Domnul Pîrvulescu este președintele FNME, o federație națională în minerit și energie și este președintele unui sindicat din CEO. Cel de la Cartel Alfa, Munteanu, este președintele Cartel Alfa pe Gorj și este și președintele unui sindicat din CEO. Numai acești trei oameni la un loc, dacă ar face o adresă așa cum a făcut Sindicatul Energia Rovinari pentru proteste, acțiuni, în așa fel încât să ne salvăm oamenii, locurile de muncă, să punem guvernul în față și să ne spună ce alternative ne oferă la această închidere. Au fost zero acțiuni. În afară de niște poze pe care le-au făcut la București cu fostul ministru al Energiei. Chiar după acele poze ministrul energiei spunea că “m-am înțeles cu sindicatele pe programul de închidere”, a adăugat sindicalistul.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *