Dezvăluiri

Localnicii din Arcani nu au utilități dar primăria le cumpără sute de instrumente muzicale!

Un proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile pe AFIR, i-a permis Primăriei Arcani sa achiziționeze aproape 220 de instrumente muzicale la care nu se știe cine va cânta.

Primăria a pus la bătaie in SEAP peste 400.000 de lei pentru cumpărarea acestor instrumente, luna trecută, iar o firma din Braila, Eurovox SRL a câștigat contractul. Pentru 282.000 de lei, firma în cauză va furniza instrumentele pentru căminul cultural din localitate. Localnicii nu vad cu ochi buni aceasta investiție deoarece sunt conștienți că instrumentele vor sta nefolosite, banii putând fi utilizați pentru alte utilități necesare comunei.

„Prin achiziționarea acestor dotări pentru Căminul Cultural al comunei, respectiv, instrumente muzicale, autoritatea contractanta dorește asigurarea confortului necesar desfășurării evenimentelor în funcție de specificul fiecăruia, iar astfel să îmbunătățească organizarea de activități sociale si culturale pentru locuitori, dat fiind importanta desfășurării activităților culturale.

Prin dotarea corespunzătoare a Căminului cu instrumente muzicale, se urmărește echiparea corespunzătoare a formației de instrumentiști, in vederea dezvoltării capacitații de susținere a unor activități culturale și desfășurarea optima a evenimentelor, în funcție de specificul fiecărui eveniment.

De asemenea, având în vedere necesitatea unor instrumente muzicale pentru sporirea activităților culturale, se dorește achiziționarea acestui tip de dotări”, se arată în anunțul licitație.

Numărul de instrumente este incredibil de mare, formația dorită de primărie fiind ultra dotată. Mai exact nu s-au cumpărat instrumente pentru o formație care sa cânte folclor ci și pentru una de cameră, care întrece dotările orchestrei Lyra Gorjului de la Târgu Jiu și întrece chiar Doina Gorjului.

Firma trebuie sa realizeze și instruirea celor care vor utiliza instrumentele dar în Arcani nimeni știe să cânte la pian, și s-au cumpărat patru, ori la vioara electrica și s-au cumpărat 19 astfel de instrumente.

Profesori de muzica din Târgu Jiu spun că achiziția este ,,de noaptea mintii,, comună fiind una cu o mie de locuitori, foarte îmbătrânită, cu elevi puțini și școli în prag de închidere.

Unii bănuiesc că în spatele proiectului este o afacere marca AFIR in care ar fi implicat consultantul de proiect.

Primăria Arcani nu este singura din tara care a realizat un astfel de proiect ineficient, la pachet cu reabilitarea Căminului cultural pentru care s-au alocat, per total, peste 925.000 de lei.
Comuna Ciohorani din Iași a accesat un astfel de proiect în 2016, într-o localitate săracă. Localnicii au anunțat la doi ani după cumpărarea instrumentelor că nimeni nu s-a stins de ele. Cei 150 de mii de euro, bani europeni, ar fi trebuit să schimbe în bine viața comunității ieșene numai că, o parte din bani s-au dus pe instrumente muzicale, care de doi ani stau în cutii, anunța presa în 2018. Și acolo, niciunul dintre localnici nu știa să cânte și nici nu exista un profesor care să-i învețe. Astfel, de doi ani de zile instrumentele stăteau sub cheie într-o sală de sport.

   

Citește și:

Un comentariu

  1. Cam putine tromboane, trebuia cate unul pentru fiecare consilier, primaar si viceprimar, ei sunt cei mai mari trombonisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *