Dezvăluiri

MANAGERUL CEO, despre viitorul companiei. Ce spune despre DISPONIBILIZĂRI

Daniel Burlan dă asigurări că la Complexul Energetic Oltenia nu vor avea loc concedieri colective în următorii ani, chiar dacă societatea va intra într-un program de restructurare.

Preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia linişteşte apele după ce, în utima perioadă, au fost lansate tot felul de scenarii negre privind viitorul celui mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România. Îngrijorarea a plecat după ce Comisia Europeană a cerut ca CE Oltenia să facă un program de restructurare după ce a aprobat ajutorul de stat considerat un ajutor ”de salvare”, de 1,2 miliarde de lei, pentru achiziţionarea certificatelor de CO2 pentru energia produsă în 2019. Daniel Burlan spune că restructurarea nu va însemna concedieri colective, chiar dacă se vor închide anumite unităţi miniere. În următorii 5 ani, vor părăsi compania 4500 de angajați, care se vor pensiona. “Nu s-a afirmat niciodată că, în 4 ani, se închide mineritul, ci am spus că, în următorii 4-5 ani, se închid anumite cariere care-şi termină exploatarea rezervelor de cărbune. Se închid datorită tehnologiei, dar nu că închidem mineritul. Aferent acestor închideri de cariere oprim şi grupuri pe cărbune, care se alimentau cu acest cărbune, şi le transform în grupuri pe gaze, conform programului de decarbonare, un program prin care noi dorim să reducem emisiile de CO2 pe megawatt/oră în vederea rentabilizării companiei şi funcţionarea mai departe a acestei companii. Le-am explicat şi în Comisia de Energie a Senatului, la noi, este o altă situaţie, fiindcă actuala lege a pensiilor înseamnă plecarea, în următorii 5 ani, a 4500 de salariaţi. Nu suntem nevoiţi să facem disponibilizări de personal, facem restructurare de personal”, a declarat managerul CEO.

AJUTOR de RESTRUCTUARE la CEO

În următorii ani, vor fi închise Carierele Rovinari, Peșteana, Lupoaia și Husnicioara. Mai multe grupuri energergetice la termocentralele din cadrul companiei vor trece pe gaze. Minerii vor fi redistribuiţi la alte unităţi miniere care-şi vor continua activitatea. Daniel Burlan spune că, în 2021, Complexul Energetic Oltenia va primi un alt ajutor de la stat pentru achiziționarea certificatelor de carbon, ajutor care se va numi de restructurare. “Carierea Peşteana îşi termină, în următorii 4 ani, rezervele de cărbune, cariera Lupoaia, peste 7-8 ani, cariera Husnicioara, peste 4 ani, iar cariera Rovinari, până la sfârşitul anului. Nu mai avem ce exploata. Angajaţii acestor cariere vor fi redistribuiţi la celelalte cariere, unde avem deficit de personal. Conform estimărilor Direcţiei Resurse Umane, în următorii 5 ani, vor pleca în pensie 4500 de salariaţi. În 2025, vor rămâne 8000 de angajaţi. Programul de restructurare înseamnă dezvoltarea unor capacităţi pe gaze în vederea reducerii emisiilor de CO2 şi păstrarea a 6 grupuri pe cărbune. Acum, este un ajutor de salvare, iar în următoarele 6 luni trebuie să facem un program de restructurare în vederea obţinerii unui ajutor de restructurare, pe care îl dă statul român în baza unui program de restructurare care dovedeşte viabilitatea societăţii după anul 2025”, a conchis preşedintele Directoratului CE Oltenia.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *