Dezvăluiri

Mii de locuri de muncă dispar în trei ani de la CE Oltenia. Lider: Ne așteaptă vremuri foarte grele

Angajații Termocentralei Ișalnița, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, se tem că vor rămâne pe drumuri, în următorii 3 ani, perioadă în care din companie vor dispărea 5000 de locuri de muncă.

Locurile de muncă din cadrul CE Oltenia vor fi reduse masiv, în următorii 3 ani, în care va fi pus în aplicare planul de restructurare a companiei energetice. Liderul sindical de la Termocentrala Ișalnița, Nicușor Văduva, spune că nici dacă s-ar aplica Legea nr.197/2021, tot nu ar putea ieși suficienți oameni la pensie. Sindicalistul crede că o parte din angajați vor fi preluați de SPV-urile care se vor ocupa de investiții în grupurile pe gaz și parcurile fotovoltaice, însă pe lefuri mai mici. “Eu cred că în noile societăți care se vor înființa vor fi transpuși ceilalți colegi ai noștri. Asta rămâne de văzut sub ce formă de salarizare, sub ce formă vor fi transferați, pentru că nu ai cum să te debarasezi de 5000 de oameni, pentru că nu pot să iasă toți la pensie, chiar dacă 197 s-ar aplica. Asta trebuie să înțeleagă și colegii noștri, că ne așteaptă vremuri foarte, foarte grele. Vom rămâne mai puțini. Când vom rămâne puțini și ne vor diviza, chiar că atunci nu vor mai avea de cine să asculte. Dacă, acum, când suntem aproape 12000, ne este greu să obținem acest drept, vă dați seama ce va fi când vom rămâne 5000. Însă dacă nu vine nimeni cu nicio statistică ce se va întâmpla cu numărul de personal, în speță acești 5000 de oameni care vor dispărea în următorii 2, 3 ani, eu îmi pun un mare semn de întrebare. Dacă ar fi fost să spună că 5000 de oameni se vor pensiona, vor avea o protecție socială clară, aș fi înțeles, dar faptul că nu ni se spune nimic, îmi pun un mare semn de întrebare ce se va întâmpla cu cei 5000 care vom rămâne pe dinafară. Și după câte am văzut, noile societăți trebuie să aibă niște lucrători. Odată ce plecăm din CEO o să trecem pe alte contracte, alte salarizări. Nu cred că ne vor aștepta vremuri bune”, spune Nicușor Văduva.

„Starea angajaților de la Ișalnița este foarte proastă”

Termocentrala Ișalnița are, în prezent, aproximativ 500 de angajați. Nicușor Văduva spune că salariații sunt îngrijorați în ceea privește viitorul locurilor lor de muncă. Liderul sindical spune că oamenii se tem că vor fi primii vizați de planul de restructurare al CE Oltenia. „Starea angajaților de la Ișalnița este foarte proastă, pentru că noi avem deja un precedent în spate, când ni s-au închis atâtea grupuri și am mai rămas cu acest grup și credem că noi vom fi primii care vor dispărea din această schemă în următorii ani. Este îngrijorare, neliniște, pentru că nimeni nu poate să stea liniștit când aude numai știri negative. Oamenii se tem că vor rămâne pe drumuri. Din păcate, nu au reacție și nemulțumirea mea e legată de acest lucru, pentru că am fi putut să avem reacție, am fi putut să fim în stradă câteva mii și să ne rezolvăm această problemă cu Legea 197, care punea in balanță și locurile de muncă și disponibilizările, puteau să se facă și angajări, să întinerim forța de muncă. Cei bătrâni și bolnavi să plece acasă la pensie, cei care sunt sănătoși pot să mai rămână, pentru că Legea 197 nu obligă pe nimeni să iasă la pensie. Îi văd îngrijorați pe oameni și, și-ar dori aplicarea lui 197, însă nu au reacție. Nu știu dacă sunt amenințați sau în ce fel. Chiar nu pot să înțeleg reacția lor”, a adăugat Văduva.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button