Ultima oră

Minivacanța de Paște 2024. Câte zile libere vor avea angajații români

Minivacanța de Paște 2024. Se apropie sărbătorile pascale și, odată cu ele, și mai multe zile libere pentru angajaţii români.

Cu ocazia sărbătorilor de Paște ortodox, angajaţii români vor avea mai multe zile libere. Mai exact, în funcţie de decizia firmelor, românii pot beneficia de şase zile libere, deoarece Guvernul a mai acordat o zi liberă, numită zi-punte între cele două sărbători.

Astfel, angajaţii români vor avea liber în data de:

• miercuri, 1 mai – Ziua Muncii
• joi, 2 mai – zi-punte liberă decisă de Guvern
• vineri, 3 mai – Vinerea Mare
• duminică, 5 mai – Paștele ortodox
• luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (mini vacanță de 6 zile 1-6 mai)

În ceea ce privește cursurile școlare, conform calendarului pentru anul 2023-2024, Paștele ortodox va coincide cu perioada vacanței de primăvară. Mai precis, vacanța elevilor urmează să înceapă pe data de 27 aprilie (sâmbătă), iar apoi se va încheia pe data de 7 mai (marți).

Următoarea minivacanță, după cea de Paște, va fi de Rusalii, când românii vor avea trei zile libere, inclusiv a doua zi de Rusalii, luni, 24 iunie.

Minivacanţa de Paşte 2024: Cine nu poate beneficia de zile libere
Potrivit Codului Muncii, angajații cu locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii nu pot beneficia de aceste zile libere, însă vor beneficia de compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Vorbim despre angajați din sistemul de sănătate, judiciar, ordine publică, alimentație publică.

Mai mult, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, angajaţii români beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *