Stil de viață

Napul, planta care vine de hac tumorilor

Napul, legumă cruciferă cunoscută şi utilizată încă din cele mai vechi timpuri, conţine compuşi chimici care s-au dovedit că opresc dezvoltarea tumorilor. Sursă importantă de vitamina A, napul oferă o dublă protecţie împotriva cancerului.

Cum alegem şi cum se prepară napii

Pentru că napii sunt o recoltă de vreme rece, cei mai proaspeţi apar pe piaţă toamna, până la mijlocul iernii. Cu cât sunt mai mici, cu atât vor fi mai dulci. Este bine ca napii albi să fie cam cât o minge de tenis, iar cei galbeni să aibă diametrul de 12 cm. Aceştia trebuie să fie grei pentru mărimea lor. Frunzele de napi sunt şi ele deosebit de bogate în vitamina A şi C. Trebuie să fie fragede şi neveştejite şi pot înlocui spanacul în multe reţete.

Napii conţin şi multă apă, care se evaporă repede la temperatura camerei. Este în special cazul napilor albi cu vârful roşu. Astfel, trebuie să îi păstraţi într-un loc umed al frigiderului. Împachetându-i între frunze de salată verde, în sertarul pentru legume, le veţi crea un climat care îi va menţine proaspeţi timp de o săptămână. Cei galbeni vor ţine chiar şi o lună în frigider sau într-o pivniţă.

Napii trebuie să fie curăţaţi de coajă înainte de a fi gătiţi, deoarece coajă are un gust amărui. Aproximativ o treime din compuşii anticancerigeni ai napilor se pierd prin gătire, dar nu şi vitamina A. Din fericire, napii mici, albi sunt delicioşi atât cruzi, cât şi gătiţi, conform sfatnaturist.ro.

Ce beneficii au napii

Napii sunt un adevărat leac contra tumorilor datorită conţinutului bogat în vitamina C, un antioxidant foarte puternic ce previne apariţia diverselor forme de cancer (cancer de stomac, de pancreas sau de vezica urinară), dar şi a astmului sau a tulburărilor oculare.

Napii sunt buni în tratamentul bolilor de inimă, a anginei pectorale, cât şi în scăderea tensiunii arteriale. În caz de angină, se pot folosi doi napi tăiaţi rondele şi fierţi timp de 20 de minute într-o cratiţă cu apă. După ce lichidul a fost strecurat şi răcit, se face gargară de câteva ori pe zi.

Consumul de napi scade riscul apariţiei diabetului zaharat.

Napii ajută la stabilizarea sistemului nervos şi întăreşte imunitatea organismului.

Au rolul de a purifica sângele.

Consumat în stare crudă, napul contribuie şi la tratarea acneei şi a eczemelor.

Siropul din napi ajută împotriva guturaiului şi a durerilor în gât, având acţiune expectorantă. Se scobesc în mijloc câţiva napi şi se umplu cu zahăr. Din siropul care se colectează după câteva ore se iau în jur de 4 linguriţe zilnic.

Proprietăţile diuretice din napi sunt un excelent remediu pentru tratarea litiazei urinare urice, a cistitei, dar şi a gutei. În medicina tradiţională, frunzele de nap se întrebuinţează ca remediu împotriva gutei şi artritei, pentru că elimină acidul uric din organism.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *