Monden

Niculina Stoican, lovitură dură pentru Olguța Berbec, în dosarul în care artista a acuzat-o de plagiat!

Procesul în care Olguța Berbec o acuză pe Niculina Stoican că i-a plagiat piesa se apropie de sfârșit. După doi ani de judecată, specialiștii au concluzionat că melodia Niculinei Stoican este culeasă din folclor, iar artista a făcut și primele dezvăluiri!

În urmă cu doi ani, Olguța Berbec a acuzat-o pe Niculina Stoican că i-a „furat” piesa și a dat-o în judecată pentru plagiat! Cele două artiste de folclor s-au luptat până acum în instanță pentru a-și arăta fiecare partea de adevăr, iar procesul se pare că va ajunge în curând la final.

Mai exact, Olguța Berbec a acuzat-o pe Niculina Stoican că i-a copiat linia melodică a piesei „Dragoste veche și nouă” și a compus o altă piesă asemănătoare. În cadrul acestui proces, piesa Niculinei Stoican a fost analizată de un etnomuzicolog, care a ajuns la concluzia că Niculina nu a plagiat piesa, ci a cules-o din folclor! Cele două vedete mai au de așteptat acum doar hotărârea judecătorilor!
Celebra cântăreață de muzică populară a confirmat informațiile și a declarat că este foarte fericită pentru că s-a dovedit că a avut dreptate și că nu și-a copiat colega de breaslă.

De asemenea, Niculina Stoican a declarat că fiecare dintre părțile implicate în proces trebuie să își asume acum consecințele, după ce s-a dovedit că plagiatul nu a existat.

„În ceea ce privește subiectul cu melodia furată și acțiunea facută în instanță, da, pot să confirm că s-a cerut expertiza la Institutul de Folclor Brăiloiu, s-a făcut expertiza, s-a depus la instanță, iar concluzia lor e: piesa este folclor! Ce mă bucură foarte tare este faptul că nu speța mea contează, ci faptul că se reglementează niște lucruri care trebuie să fie foarte clare pentru generațiile care vin. Noi trebuie să ne păstram în niște definiții, criterii, reguli, trebuie să le respectăm ca să putem să putem să lăsăm acest fenomen al folclorului să rămână viu. Să se transmită de la o generație la alta, cu sursă de inspirație, cu caracter colectiv… sunt lucruri pe care nu le-am inventat eu, sunt definiții ale folclorului date de Brăiloiu.
Ar trebui să nu mai avem ușurinta asta de a face declarații care ne pun într-o lumină proastă. Dacă ne punem în situații jenante, trebuie să suportăm și consecințele. Eu mă abțin în a face comentarii, aștept hotărâr ea instanței. Dar, recunosc, sunt foarte fericită că expertiza a spus adevarul, pe care l-am susținut încă de la început”, a declarat Niculina Stoican pentru starpopular.ro .

Ce a declarat Olguța Berbec despre procesul cu Niculina Stoican?

Anul trecut, Olguța Berbec declara că inițial nu a dorit să o cheme în instanță pe Niculina Stoican. Între cele două cântărețe de muzică populară a intervenit o problemă, după ce au lansat piese asemănătoare, la o diferență de câțiva ani. Totuși, Olguța spune că ea a compus prima dată această piesă, iar Niculina Stoican a plagiat-o!

„Nu a fost intenția mea să se ajungă aici. M-a contranotificat ca și când aș fi coautoare. Din 2015 am înscris-o la UCMR-ADA. Adică, eu aș fi putut păcăli instituțiile acestea timp de 6 ani?Am știut că îmi cântă piesa și nu am spus nimic. Nu eram nici prima și nici ultima care pățește așa ceva. Știam de la apropiați că a modificat versurile și că a înregistrat-o. Lucrurile rămâneau așa dacă nu mă notifica ca și autoare. Inițial eu am notificat-o prima dată, iar cei de la YouTube i-au dat jos piesa. Melodia a fost urcată iar pe YouTube și în acel moment ea m-a contranotificat. YouTube este ca un robot, mi-a dat șansa să fac un demers în 10 zile, să le prezint o acțiune. Mă puteau închide și pe mine. Și atunci a spus, mergeți în instanță și decideți autorul. Nu am vrut să mă judec cu nimeni, dar nici nu mai puteam da înapoi! Nu mă face fericită situația aceasta. Am fost chemate amândouă în instanță pentru a ni se lua o opinie. Atât. A fost un soi de interviu. Nu a fost sub jurământ. Avocatul îmi explicase că va fi ceva relaxat. Ea a auzit ce am spus eu, eu am auzit ce a spus ea. Când a fost întrebată de judecător dacă este de acord că linia melodică a piesei ei seamănă cu a mea, lansată în 2015, ea a recunoscut și a spus da. Pentru mine nici nu mai contează altceva”, a povestit Olguța Berbec pentru Fanatik.ro.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *