Dezvăluiri

Noul plan de restructurare a CE Oltenia. Lider: Am rămas surprinși

Președintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, susține că nu știa ce conține ultima variantă a planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a prezentat, luni, liderilor federațiilor planul revizuit de restructurare a companiei. Potrivit documentului, în 2025, vor mai rămâne 3 grupuri energetice și 4 cariere în rezervă de capacitate. Președintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, spune că a rămas surprins, când a văzut noua variantă a planului de închidere a mineritului. Liderul sindical speră ca după rocada premierilor noul guvern să-și reconsidere optica față de energia pe cărbune. “Noi am rămas surprinși, cu toate că lumea spune că noi știam. Nu știam de acest plan renegociat. N-a spus nimeni nimic. Se știa că, din 2026, Turceni va fi cu un bloc în funcțiune și unul în rezervă, Rovinari la fel. Noi am rămas surprinși când ne-a prezentat programul. Ce ne-a surprins cel mai mult a fost faptul că vom fi rezervă de capacitate, ceea ce nu ne dă o garanție că vom mai funcționa. Nu știe nimeni să explice această rezervă de capacitate, iar eu cred că nu va rămâne acest program valabil, pentru că va mai fi nevoie de energie. Nu se poate să nu mai fie un bloc la Turceni și cel puțin unul la Rovinari. Ne interesează păstrarea locurilor de muncă, că o parte ies la pensie, o parte trebuie să mai continue, e vorba de sistemul energetic național. Dacă nu-i interesează pe politicieni treaba asta, pe noi ne interesează, care reprezentăm oamenii și e păcat să vedem termocentrala Turceni oprită. Nu știm dacă se face blocul pe gaze, nu se știe dacă se pun în funcțiune fotovoltaice și de aia sperăm că, cel puțin un an sau doi, va mai fi prelungită. Se va mai schimba și o altă garnitură de miniștri acum, care o să vină cu forțe proaspete, o să facă mai mult decât cei care sunt în prezent”, spune Eugen Iovan.

Federațiile nu fac proteste pentru a stopa planul de închidere

Eugen Iovan spune că federațiile sindicale din cadrul Complexului Energetic Oltenia nu au luat nicio decizie legată de organizarea de proteste pentru a stopa planul de închidere a capacităților pe cărbune. „Deocamdată, la nivel de sindicat și de federație, nu am luat această decizie. Vom vedea ce se întâmplă în perioada următoare. Acest PNRR e făcut de URS-ul lui pește, care ne pune toată lumea în cap cu toate prostiile lor. Planul ăsta de restructurare a fost luat mot a mot ce scria în planul despre care spune toată lumea că nu știa ce e în el. PSD, PNL și UDMR, care fac această coaliție, l-au votat, dar zic că ei nu știau ce e prins în el. Nu merge cu prosteala asta. Sunt revoltat pe politicieni, pentru că nu s-a spus adevărul, de 4-5 ani de când clocesc ei la chestia asta și lumea să spună că noi, marii președinți de sindicate am știut această treabă. N-am știut”, a declarat liderul sindical.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *