Dezvăluiri

Nu e cerere de energie! Termocentrala Turceni, retrasă din funcţiune până pe 8 mai

Conducerea Comptermlexului Eergetic Oltenia anunță că termocentralele companiei lucrează puțin peste cota de avarie, SE Turceni fiind retrasă din funcțiune până în prima jumătate a lunii mai. De altfel, sucursale societății, din 1 martie, au avut doar cinci zile în care au funcţionat la o putere medie orară de 1.000 de Megawati, în restul zilelor, acestea funizând maxim 300 - 500 de Megawaţi.

Începând de luni, 6.532 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia sunt în şomaj tehnic, program ce va continua până în data de 7 iunie, când, alternativ, vor intra şi ceilalţi salariaţi ai CE Oltenia în şomaj tehnic. În această perioadă, energia funizată de termocentralele CEO a fost minima, lucru care nu este ascuns de șeful companiei, Daniel Burlan.

„Avem termocentrala Turceni retrasă din funcţiune până în data de 8 mai. Chiar dacă avem ca rezerve de capacitate încă un bloc la Rovinari, două blocuri la Işalniţa, nu avem solicitare de punere în funcţiune”, a menţionat Daniel Burlan.

„Noi suntem în criză de aproape doi ani, pentru că evoluţia preţurilor certificatelor de CO2 ne-a adus într-o situaţie dificilă, în care cash-ul a fost mult diminuat. Ca producători, suntem în completarea producătorilor din energiile regenerabile, chiar şi după importuri. Constatăm că în această perioadă avem importuri, în unele zile, chiar la o putere medie orară de 1.600 – 1.700 de Megawaţi. Iar noi, de la 1 martie, cred că am avut cinci zile în care am funcţionat la o putere medie orară de 1.000 de Megawati, în restul zilelor, la 300 – 500 de Megawaţi”, a mai spus Burlan într-un interviu acordat presei centrale.

Modernizări la CEO

Acesta a anunțat, în schimb, că societatea a fost obligată să investească în certificatele de CO2. „CEO a fost nevoită, în toată această perioadă, să facă o serie de lucrări de modernizare în vederea conformării cerinţelor de mediu. S-au investit peste un 1,1 miliarde euro în astfel de operaţiuni. Dar nu terminăm bine conformarea pentru anumiţi parametri, şi anumite cerinţe se modifică, astfel încât trebuie să facem alte lucări”.

Totuşi, până la sfârşitul anului, CE Oltenia va fi în conformitate cu toate termocentralele din punctul de vedere al cerinţelor de mediu, a precizat Daniel Burlan, iar de săptămâna viitoare se va începe conformarea privind certificatele de CO2, aferente anului 2019.

„Nu avem contracte. Dar atunci când am ieşit pe piaţă şi cu preţuri normale, veneau alţi producători cu preţuri imediat sub noi cu 2-3 lei. Practic, îşi maximizau profiturile pe preţurile noastre marginale. Ştim că sunt cele mai mari şi ca urmare a certificatelor de CO2. Din păcate, nu avem contracte, iar pe PZU preţurile sunt cele care sunt”.

Articole asemănătoare:

Un comentariu

  1. Asta se întâmplă pentru că se importă energie pe cărbune mai ieftină din alte țări din afara UE, care nu plătesc certificate de carbon. Importul energiei pe bază de combustibili fosili din afara UE ar trebui interzis, sau măcar impuse taxe vamale serioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button