Curiozități

O mumie cu limbă din aur, descoperită de arheologi în Egipt

Arheologii au descoperit o mumie veche de 2.000 de ani care avea o limbă din aur, la situl egiptean antic Taposiris Magna.

Cel mai probabil, cei care au îmbălsămat cadavrul au adăugat limba din aur pentru a se asigura că persoana decedată va putea vorbi în viața de apoi, a transmis Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt printr-un comunicat de presă.

Potrivit legendelor, dacă mumia cu limba din aur s-ar fi întâlnit cu Osiris, zeul lumii de dincolo și al morților, aceasta ar fi trebuit să vorbească cu zeul, a mai arătat comunicatul de presă. Totuși, nu este clar dacă persoana din cazul de față avea un defect de vorbire și nici de ce limba a fost făcută din aur.

Comori remarcabile au fost descoperite alături de mumii

Arheologii, coordonați de Kathleen Martinez din Republica Dominicană, au descoperit mumia în unul dintre 16 morminte de la Taposiris Magna, care conține temple dedicate lui Osiris și Isis, zeița care era atât soție cât și soră pentru Osiris. Anterior, oamenii de știință au găsit un tezaur de monede decorate cu chipul Cleopatrei a VII-a a Egiptului, ceea ce sugerează că templele erau folosite în timpul domniei reginei.

Alte 15 morminte care datează din urmă cu aproximativ 2.000 de ani conțin comori remarcabile. În unul dintre morminte, o mumie a fost descoperită cu o mască mortuară ce acoperea mare parte din corpul său și o înfățișa zâmbind și purtând o coroană.

De asemenea, două dintre mumii au fost găsite cu rămășițe de pergamente, pe care cercetătorii le analizează și descifrează momentan.

Când au trăit oamenii îngropați în acest loc
Oamenii de știință au mai găsit și statui care înfățișează oamenii îngropați la sit. Statuile sunt atât de bine conservate încât coroanele și părul indivizilor încă se pot distinge. Însă, statuile conferă oamenilor un aspect formal, aceștia nefiind înfățișați zâmbind, potrivit Live Science.

Deși arheologii nu sunt siguri când anume au murit indivizii, aceștia pot spune că oamenii au trăit în perioada în care Egiptul era condus de Dinastia Ptolemeică (304 – 30 î.Hr.), descendenții unuia dintre generalii lui Alexandru cel Mare, sau de Imperiul Roman, care a preluat puterea după moartea reginei Cleopatra a VII-a în 30 î.Hr.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button