Ultima oră

O nouă taxă ar putea fi introdusă pentru românii care au centrale termice pe gaz!

Românii care dețin centrale pe gaz ar putea fi nevoiți să plătească o nouă taxă suplimentară. Dumitru Chisăliță a explicat cine va plăti bani în plus.

Românii care dețin centrale termice pe gaz ar putea plăti, în perioada următoare, o nouă taxă, în condițiile în care emisia de dioxid de carbon este una extrem de crescută ca urmare a utilizării acestora la capacitate maximă.

”La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare.

În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene, se numește Fit for 55, care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității.

Deci până în momentul de față aceste două sectoare nu sunt taxate, ceea ce creează cumva o disproporție în realitate, pentru că în momentul în care vrei să faci o comparație o să vezi că ai costuri mai mici cu un produs față de celălalt produs, dar de fapt, nu costurile sunt mai mici, ci faptul că unul este taxat, unul nu este taxat.

Ori abordarea trebuie să fie una unitară dacă vrei să faci o abordare pe linia asta și ca atare, probabil că la un moment dat vor exista aceste taxări ale emisiilor de dioxid de carbon”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă potrivit DC News.

Ce este taxarea pe dioxidul de carbon

”Cu alte cuvinte, la nivelul unei centrale pe gaze naturale, la momentul în care o să se calculeze un anumit factor pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la impozitare, sau la fiecare factură va veni și această taxare a dioxidului de carbon, care se va aplica atât pe centrale pe gaze, cât și la nivelul mașinilor, a noxelor pe care le vom avea la fiecare dintre mașinile noastre”, a mai spus Chisăliță, subliniind încă o dată ”că nu există la momentul de față o astfel de datare concretă, dar există Fit for 55, care prevede să se implementeze o astfel de măsură”.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *