Stil de viață

Obiceiul simplu care menţine creierul sănătos

Pe măsura înaintării în vârstă, toate organele au tendinţa de a-şi micşora volumul, iar creierul nu face excepţie. Pentru a-ţi menţine creierul sănătos la orice vârstă, este important să ştii ce obicei este de ajutor, alături de o alimentaţie echilibrată şi de somn suficient, de 8 ore.

Îmbătrânirea corpului este însoţită de deteriorarea ţesuturilor şi ale organelor. Capacitatea celulelor de a se repara şi de a rămâne funcţionale se diminuează, ceea ce înseamnă şi o pierdere progresivă a ţesuturilor. De exemplu, este mai greu, pe măsură ce înaintezi în vârstă, să îţi menţii masa musculară. Acest lucru se întâmplă şi cu creierul, având loc o neurodegenerare sau o pierdere a neuronilor.

Concret, fie în cadrul unor patologii precum boala Alzheimer, fie în timpul îmbătrânirii normale, au loc unele modificări precum atrofia zonei corticale, pierderea de substanţă cenuşie şi albă şi o diminuare a numărului de neuroni în diferite zone, în special în hipocamp (important pentru memorie, orientare în spaţiu, stări emoționale, imaginație etc.), potrivit slate.fr.

Mişcarea ţine creierul în formă
Activitatea fizică are numeroase beneficii, inclusiv în cazul menţinerii sănătăţii creierului.

Alergarea ușoară și chiar mersul pe jos pun sângele în mișcare, ceea ce ajută la irigarea mai bună a creierului. Iar un creier irigat corespunzător funcționează mai bine. Mișcarea stimulează neurogeneza, adică procesul de formare a neuronilor. Prin sport, este favorizată formare de noi celule nervoase în zona hipocampului. Efectele pozitive se observă la cei care fac mișcare cel puțin 30 de minute zilnic. Numeroase studii au arătat că exercițiile fizice previn sau chiar întârzie apariția unor boli precum Alzheimer și Parkinson.

Inclusiv la vârstnici, exercițiul fizic crește fluxul sangvin și oxigenarea, ceea ce are un efect pozitiv asupra activității creierului.

Alte studii au arătat că exercițiul fizic moderat produce efecte antiinflamatoare şi poate reduce, de exemplu, progresia bolii Alzheimer sau a demenței senile.

Și excercițiile de respirație amplă și profundă cresc oxigenarea, cu impact pozitiv asupra sănătății cerebrale.

   
Sursă
clicksanatate.ro

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *