Tableta lu’ Matei

Odiosul Dinel

Socrul deputatului Radu Dinel Miruță, medicul oftalmolog Tiberiu Golu, este cercetat penal de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, iar împotriva sa a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

Miruță a tratat subiectul, la Radio Infinit, în stilul propriu, useristic, propagandistic, demagogic, grețos, ba chiar detestabil, aș putea spune.

Miruță și-a început pledoaria afirmând că socrul său e un membru ”colateral” al familiei sale și a ținut să precizeze, în mod obsesiv, că la acesta nu a fost descoperită, la percheziții, o sumă considerabilă, așa cum s-a scris în presă.

Ca să aveți idee despre modul vagabonțesc în care a acționat Miruță, trebuie să vă spun că deputatul m-a sunat, vineri dimineața, la ora 8,16, să rectificăm articolul din GorjOnline. Inițial, informațiile ajunse la noi au fost că în cabinetul medicului Golu s-au găsit 80.000 de euro, în urma perchezițiilor. Era chiar în prima zi în care au fost descinderi în dosarul pensionărilor pe caz de boală. Nu i-am menționat numele medicului, dar am scris tot ce aflasem despre acest caz, iar informațiile s-au dovedit a fi corecte. Am avut confirmarea acestui fapt chiar din zona juridică, pentru că mi s-a reproșat că am dat mai multe informații decât era cazul. Abia a doua zi, Parchetul a comunicat oficial că au fost reținute patru persoane, acuzațiile la adresa acestora și modalitatea în care au comis infracțiunile. Într-adevăr, numele medicului Golu nu apărea printre acestea, însă ultimul paragraf din comunicatul Parchetului lăsa de înțeles că ancheta continuă. Și a continuat cu cei despre care GorjOnline scrisese, adică medicii de la DGASPC și oftalmologul Golu. O singură chestiune a rămas neelucidată: la cine s-a găsit acea sumă. Este adevărat, chiar înainte să mă sune Miruță, primisem informația că bani foarte mulți au fost descoperiți la doctorița Adam și urma să rectific cele scrise. Miruță a revenit cu un mesaj, la ora 9,11 să actualizăm articolul cu situația reală. Cel mai probabil fusese sunat pentru un punct de vedere și își construise eșafodajul pe faptul că la socrul său, membrul ”colateral” al familiei, nu se găsiseră bani. I-am comunicat, în minutul următor, actualizarea articolului, pe care, oricum, l-a considerat ”tendențios”. Peste exact trei ore, pledoaria lui Miruță de la Radio Infinit s-a bazat exact pe ce preconizam: nu s-au găsit bani și ”înțeleg că articolele apărute de dimineață au și fost modificate”. Quod erat demonstrandum! Miruță a pedalat pe ”dezinformare”, adică pe faptul că a apărut în presă că s-au găsit bani la socrul său și, de fapt, banii erau la un alt medic. Dar n-a zis nimic despre acuzația de luare de mită și nici despre controlul judiciar, a încercat să se scoată pe el din povestea asta urâtă, de teamă cu poate pierde voturi. E o situație ingrată pentru Miruță, care înfiera combinațiile și șpaga din spital și din sistemul medical și era prezentat de presă că ”se luptă cu șpăgile” și spăgile să fie descoperite tocmai în familia ”colaterală” a sa, a ”luptătorului”.

Mai bine evita subiectul, își închidea telefonul sau nu ieșea public o perioaddă, altfel Miruță a arătat că nu e om, e doar un robot odios, care și-a încheiat expunerea cu ”să plătească fiecare care va fi găsit vinovat”.

Cât despre anumiți ”vinovați”, Miruță știe foarte bine cum funcționează justiția din Gorj sau dacă nu știe, îi este destul de facil să se informeze în proximitatea sa. Eu n-am decât un exemplu: în urmă cu mulți ani, am stat multe ore pe la poarta vilei impunătoare a doctoriței Găvănescu, șefa de la Oncologie, în timp ce se desfășurau perchezițiile. A fost o inginare în masă când s-a aflat că era vorba despre decontări fictive pe îngrijiri la domiciliu, rețete și internări ale unor persoane bolnave de cancer. Prejudiciul estimat, la acea vreme, de procurorii de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție: 4 miliarde de lei vechi. După un traseu sinuos în justiție al dosarului și șapte ani de judecată, prejudiciul a rămas la 2 miliarde de lei vechi și faptele s-au prescris!

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *