Ultima oră

Partidele cu cei mai mulți primari traseiști


Un raport realizat de think-tankul Expert Forum a analizat modul în care primarii în funcție și-au schimbat opțiunile politice înaintea alegerilor din 2024. Astfel, în urma „permutărilor” politice, PSD a câștigat 279 de candidați, cei mai mulți de la PNL (174) și de a PMP (27).
Social democrații au pierdut 28 de primari, conform sursei menționate.Pe de altă parte, PNL a câștigat 99 de candidați, cei mai mulți de la PSD (39) și independenți (21), dar a pierdut 188 de candidați.
Raportul realizat de Expert Forum arată că nouă primari au plecat spre AUR, trei doar în județul Bacău. Partidele cu cei mai mulți primari traseiști USR a pierdut 26 de primari, din care mai mult de jumătate au mers la PSD. Un singur primar a plecat de la PNL la USR.
Cei mai mulți primari care au schimbat partidul au fost identificați în județele Teleorman (25), Vâlcea (21), Buzău (20), Timiș și Caraș Severin (câte 19). Spre exemplu, PSD a câștigat 23 de primari în Teleorman și 20 în Vâlcea, iar PNL a atras 9 primari în Suceava și 8 în Giurgiu, potrivit Expert Forum, citat de G4media.
Numărul de circumscripții la care s-a raportat Expert Forum este 3.187, conform datelor publicate de AEP. 377 de primari (12%) nu mai candidează la aceste alegeri, din diverse motive – nu se mai regăsesc pe listele de candidat la primărie.
În 415 cazuri (13%) partidul pe care l-a reprezentat nu mai corespunde cu cel actual, din partea căruia candidează. 91% din cazuri sunt la comune, 3% la municipii și 6% la orașe.
Sursa: ziare.com

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *