Ultima oră

Persoanele Fizice Autorizate vor plăti contribuții la sănătate în 2025, chiar dacă nu au avut venituri în 2024

Persoanele care au activități independente trebuie să plătească CASS chiar dacă realizează venituri mai mici sau nu au deloc.

Explicația este dată în revista Ministerului de Finanțe, de o angajată ANAF, care prezintă noutățile legislative din domeniu.

Potrivit acesteia, la CASS (sănătate) avem acum plafoanele sunt de 6-60 de salarii. Dacă ați depășit 6 salarii minime, dar sunteți sub 60, plătiți 10% la suma respectivă.

„Ca regulă generală, chiar dacă persoana fizică a realizat în anul 2024 venituri din activităţi independente sub 6 salarii minime brute pe ţară, aceasta datorează CASS la acest plafon minim (datorează CASS de minimum 1.980 lei)”, a afirmat Luminiţa Iancu Tomșa, șef serviciu în ANAF.

Sunt totuși unele excepții când nu trebuie să plătești acel minim de 1.980 lei ca PFA, scrie hotnews.ro.

Diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate nu se datorează în cazul în care, în anul fiscal 2024, persoana fizică a realizat venituri și din:

salarii şi asimilate salariilor la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile;
sau cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), amintite mai sus, pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, respectiv:
– venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

– venituri din asocierea cu o persoană juridică

– venituri din cedarea folosinţei bunurilor;

– venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;

venituri din investiţii;

– venituri din alte surse.

în situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice realizează venituri din contracte de activitate sportivă de la mai mulţi plătitori de venituri şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută la sursă este mai mare decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară (198.000 lei), acestea au obligaţia recalculării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, prin depunerea declaraţiei unice – Capitolul I până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor (25 mai 2025). Pentru diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate rezultată în plus, în urma recalculării, persoana fizică are

obligaţia calculării, declarării şi plăţii impozitului pe venit;

În situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice obţin, din una sau mai multe surse de venit, venituri din activităţi independente, în vederea determinării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de plată se ia în calcul contribuţia reţinută la sursă de către plătitorii de venituri din contracte de activitate sportivă.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *