Ultima oră

Peste 20 de gorjeni au încercat să-și ia viața

Peste 20 de persoane au ajuns Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, de la începutul acestui an și până la sfârșitul lunii aprilie, după ce au încercat să se sinucidă.

„De la începutul acestui an și până la sfârșitul lunii aprilie, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu s-au prezentat 21 de pacienți care au încercat să se sinucidă (tentativă de suicid) și 176 de pacienți cu alte afecțiuni psihice. Din informațiile furnizate de reprezentanții Unității de Primiri Urgențe, în cursul anului 2022 au fost înregistrate 90 de pacienți cu tentativă de suicid, 57 cazuri în 2021, 62 cazuri în 2020 și 125 cazuri în 2019“, au transmis reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

„Suicidul reprezintă un act conștient de autoanihilare, stare generată de o situație pentru care actul suicidar pare a fi cea mai bună soluție.
Cercetătorii estimează că aproximativ un sfert dintre indivizii cu tentative suicidare nu au dezvăluit ideația suicidară în cursul vizitelor medicale, conform Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9). Pentru a înțelege mai bine ce a contribuit la apariția discordanței dintre tentativa autolitică (suicidară) și negarea ideației suicidare, cercetătorii au intervievat 26 indivizi care au încercat să se sinucidă la 60 zile după ce au negat existența gândurilor de suicid în cursul vizitei medicale.
Un procent dintre cei intervievați au admis că tentativa autolitică a avut loc sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor de abuz. Alți pacienți au recunoscut că le-a fost teamă de faptul că în situația în care ar povesti medicului despre gândurile suicidare, acesta din urmă ar avea o reacție inflexibilă (ex. să propună imediată spitalizare). O problemă de importanță majoră o reprezintă stigmatul, rușinea care de asemenea conduc la hotărârea de a nu dezvălui gândurile de suicid“, susține dr. Lidia Șiuinea, medic primar psihiatrie în cadrul Secției Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *