„Din 51 de miliarde creanţe bugetare, neîncasate la buget, România a încasat 7 miliarde de lei, tocmai pentru că aceste plăţi în numerar care există, dar repet, numai pentru cei care au popriri pe conturi, numai pentru această situaţie s-ar putea aplica această restricţie a plăţilor în numerar pentru că trebuie să introducem această disciplină în ceea ce priveşte plata contribuţiilor faţă de buget”, a declarat Marcel Boloş, la Antena 3.
Ministrul Finanțelor a explicat că datornicii la bugetul de stat ar putea avea limitări în tranzacţiile pe care le fac.
„Poţi să faci plăţi, în numerar, dar până în limita a 5.000 de lei pentru marii contribuabili, 2.500 pentru contribuabilii mijlocii şi 1.000 de lei pentru contribuabilii mici, dar acea limită pe care o ai este doar e perioada în care au poprirea. Dacă ţi-ai plătit impozitele şi taxele, ți se ridică această limită şi poţi să facă în continuare plăţile în numerar, fără niciun fel de problemă”, a afirmat Marcel Boloş.
Întrebat dacă este adevărat că antreprenorii, inclusiv persoanele fizice autorizate nu vor mai putea merge cu bani cash pentru a-și plăti taxele la ANAF, ministrul Finanțelor a răspuns: „Nu. Nu s-a pus în discuție acest lucru. Se poate în continuare achita cu numerar impozitele și taxele, fără niciun fel de dificultate. Este în același timp destul de dureros pentru România că în continuare avem aceste plăți în numerar, nu vorbesc de mediul rural, unde înțeleg că nu există infrastructura și logistica necesară, dar vorbesc în localitățile urbane, unde, într-un mod voit, cu banii în sacoșă încă se fac aceste plăți în numerar”.
Boloș a explicat că datornicii la buget au ca modalitatea eşalonarea simplificată a plăţii datoriilor. „Este un lucru de normalitate ca aceste impozite şi taxe datorate bugetului să fie achitate bugetului (…) Se pot achita în continuare în numerar impozitele şi taxele, fără niciun fel de dificultate”, a conchis ministrul.
De altfel, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a arătat și într-o postare pe pagina sa de Facebook că „debitorii care au poprire bancară prezintă un risc fiscal ridicat de neplată a datoriilor” pentru că folosesc numerarul la tranzacţiile derulate, arătând că una dintre propunerile cuprinse într-un proiect de act normativ de modificare a Codului de procedură Fiscală, publicat de Ministerul Finanţelor, şi se referă la „micşorarea plafoanelor sub care nu se pot efectua încasări şi plăţi, în numerar, în cazul debitorilor care au conturile bancare blocate”.