Dezvăluiri

Polițiștii din Țicleni reaudiază de un an, fără niciun rezultat! Dosarul „Pluta”, la sertar din 2016

Mai mulți cetățeni și angajați ai primăriei din Țicleni au fost reaudiați, în aceste zile, la poliția din localitate în dosarul ,,Pluta”, înregistrat de anchetatori cu patru ani în urmă. De altfel, dosarul pentru care polițiștii propuseseră clasare se află de mai bine de un an în anchetă, fiind începute reverificări și pentru că investigatorii au fost obligați să ceară documente noi, eliberate de Ocolul Silvic Târgu-Cărbunești. Singura noutate este că, audiați au ajuns să fie acum și cetățeni care nu au fost băgați în seamă în ultimii doi ani. În dosarul ,,Pluta” se vorbește de un prejudiciu adus bugetului local de aproape 20.000 de lei.

Fostul edil de Țicleni, Ion Ilie Ungureanu, a făcut o plângere penală în 2016, după ce a pierdut mandatul de primar, sesizând că de o stradă din Țicleni s-au tăiat, la cererea localnicilor, 25 de pluți. Este vorba despre strada Villeneuve D’Asq, cartierul Tunși, locuitorii cerând ca pluțile să fie îndepărtate deoarece prezentau pericol pentru siguranța bunurilor și a cetățenilor. Cererea locuitorilor s-a înregistrat la primărie iar consilierii locali au aprobată proiectul inițiat de primarul Costantin Radu care impunea cheltuieli pentru tăierea arborilor. Reclamantul sesiza însă că, în cauză s-ar fi comis abuz în serviciu și chiar delapidare deoarece pluțile au ajuns apoi să se vândă pe un preț de nimic, nu la cetățeni, ci la o persoană care se ocupa cu confecționarea de paleți. Prețul obținut pe lemn este extrem de mic și în dauna bugetului localității, mai sesiza Ungureanu.

„Prin grija numitului Rădoacă Marcel Leonard, inspector de specialitate în cadrul primăriei, s-au efectuat formalitățile de atribuirea lucrării de tăiere a arborilor unei firme specializate, în speță SC ACLAD DESIGN SRL din Ploiești, care la data de 19 decembrie 2016, în aceeași zi în care au fost evaluate ofertele, a semnat contractul de prestări servicii cu primăria, la un preț de 700 lei/arbore tăiat. După ce au fost tăiați arborii, ca urmare a propunerii inspectorului Rădoacă, care prin referatul din 4 ianuarie 2017 a propus valorificarea la prețul de 50 de lei mc lemn de lucru și 10 lei lemn de foc, primarul Radu Constantin, prin referatul nr.123 din 5 ianuarie 2017 a inițiat o hotărâre de CL pentru aprobarea vânzării cantității de lemn rezultate din tăierea celor 25 de pluți, la prețurile propuse de inspectorul Rădoacă”, se arată în ordonanța primului procuror al PJ Târgu Cărbunești care impunea, anul trecut, redeschiderea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de delapidare și abuz în serviciu în dosarul penal respectiv.

Polițiștii din Țicleni au verificat însă, în ultimii ani, speța destul de superficial și în afară de a lua declarații de martori și a stabili că dosarul merită clasat nu au făcut mare lucru. Se arată asta chiar în ordonanța primului procuror care stabilea anul trecut, că: ,,urmărirea penală nu este completă, întrucât organul de cercetare penală nu a lămurit motivele avute în vedere de reprezentanții primăriei pentru a valorifica materialul lemnos la un preț inferior prețului mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, de 115 lei, așa cum a fost stabilit prin Legea nr.4/2015 și dacă este cuantificată legal această subevaluare”.

Primul procuror Bîjnea sublinia, de altfel, în ordonanța dată pe 3 aprilie 2019 că ,,se impunea ca organul de cercetare penală să solicite Ocolului Silvic Cărbunești să comunice care era valoarea celor 25 de pluți tăiate și prețul pe metru cub, în funcție de categorie, esență și alte criterii stabilite de legislația silvică”. Polițiștii din Țicleni nu au făcut asta, anul trecut, motiv pentru care continuă și acum urmărirea penală în dosar.

După încă un an, niciun efect

În ultimul an, Ocolul Silvic a comunicat anchetatorilor patru avize de însoțire primară a lemnului ridicat de cumpărător. Din documente reiese însă că acesta a achiziționat 60 de mc de lemn, iar pe chitanță a plătit primăriei, doar 43 de mc, mai precis 2197 de lei.

Deși poliția are aceste documente și mărturia celor implicați, cercetările nu se apropie de final, anchetatorii arătând doar că se fac tot posibilul ca să mai propună o clasare. Asta, deși sunt dovezi palpabile că la mijloc se află fapte penale la care anchetatorii închid ochii. Altfel nu se poate explica dispariția unui set de fotografii, care au stat la baza plângerii penale din acest dosar.

Dosarul s-a deschis pentru fapte și nu pentru persoane, cu toate acestea nici faptele par că nu se pot demonstra.

Articole asemănătoare:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button