Dezvăluiri

Prețul CO2 se apropie de pragul psihologic de 60 de euro

Prețul certificatelor de CO2 crește exploziv și se apropie de pragul psihologic de 60 de euro. În momentul de față, un certificat de CO2 este aproape 58 de euro, unul record față de perioada în care ne aflăm și mai ales că nu este o perioadă în care să se înregistreze o cerere mare de certificate de piețele de profil.

Complexul Energetic Oltenia pierde sume importante din bugetul destinat achiziției certificatelor de CO2. Compania a început să cumpere deja certificate, însă prețul este cu mult mai mare decât cel din luna aprilie. Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020. Pretul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în aprilie 2020 la peste 47 de euro/certificat. Pentru CE Oltenia ponderea pretului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%. Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro. În primul Plan de restructurare și decarbonare transmis Comisiei Europene au fost estimate valori între 26 și 35 de euro pentru un certificat. Ajutorul de stat aprobat recent de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.

Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 47 euro în prezent. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziționarea, în termenul prevăzut de legislație, a întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *