Ultima oră

Prețurile la combustibili cresc din nou: „Până la toamnă s-ar putea să ajungem la 7 lei pe litru”

Carburanţii sunt tot mai scumpi! Cotaţiile la benzină şi motorină au crescut 6% în doar o lună. Iar pentru un plin de 50 de litri ajungem să scoatem acum din portofele mai bine de 10 lei în plus. Petroliştii estimează însă că am putea ajunge să dăm 7 lei pe un litru de combustibil superior.

În ultima lună, aproape că nu a fost zi în care preţurile să NU crească la pompă.

Cel mai ieftin litru de benzină în Capitală este de 5 lei şi 20 de bani, la o staţie peco de pe Şoseaua Alexandriei. La polul opus, cel mai scump litru de benzină se vinde cu 5 lei şi 57 de bani.

Şi motorina este mai scumpă. Acum un an, litrul se vindea cu 5 lei şi 10 bani. Astăzi, depăşeşte 5 lei şi 30 de bani. Asta înseamnă că pentru un plin scoatem din portofele mai mult cu peste zece lei. Iar şoferii sunt primii care resimt majorările.

„S-au scumpit înfiorător de mult. Au ajuns aproape spre şase lei litrul. Scumpirea e vizibilă, nu sunt câţiva bănuţi.” / „Am luat de dimineaţă, am băgat 10 litri. Nu-mi permit mai mult!” spun șoferii.

Un motiv pentru majorarea cotaţiilor carburanţilor ţine de evoluţia barilului de petrol, care a depăşit 285 de lei, cea mai mare valoare de la izbucnirea pandemiei. Creşterea uriaşă vine după ce Arabia Saudită a anunţat că o instalaţie petrolieră a fost atacată cu drone și rachete de rebelii Houthi din Yemen.

„Ne vom trezi în curând cu 6 lei toate preţurile! Până la toamnă s-ar putea să ajungem la 7 lei”
Primii care cresc preţurile sunt producătorii de petrol, rafinăriile. Deşi România are stocuri pet câteva luni şi avem si 40% producţie din consum ei abia aşteaptă o motivaţie ca să crească preţul. Ne vom trezi în curând cu 6 lei toate preţurile! Şi poate dacă îi ajută Dumnezeu, până la toamnă s-ar putea să ajungem la 7 lei, ceea ce e în neregulă!, a declarat pentru Antena 3 Ion Tache, preşedinte Asociaţia Benzinarilor Independenţi.

Între ţările UE, România are cea mai ieftină motorină după Bulgaria, unde un litru se vinde cu 4 lei şi 71 de bani şi după Cehia. Când vine vorba de benzină, stăm şi mai bine. Mai ieftin ca noi, vând doar bulgarii: cu 4 lei şi 73 de bani litrul.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button