Ultima oră

Prima demitere după poluarea record din București. Vezi ce ar fi provocat smogul periculos

Bucureştiul a fost învăluit peste noapte într-o pâclă de praf şi noxe.

A fost o poluare record, avertizează ecologiştii, care deţin aparate de monitorizare a calităţii aerului, iar valorile de până la zece ori mai mari, decât normele maxime admise, au fost confirmate de ministrul Mediului.

Acesta recunoaşte că a aflat de pe Facebook despre poluare şi anunţă câteva posibile cauze: incendii, arderea gunoaielor de către operatori economici, dar şi condiţii meteo care ar fi menţinut aerul poluat la nivelul solului până dimineaţa.

Deşi, nu ştiu cauza exactă autorităţile anunţă controale, iar şeful Agenţiei de Protecţie a Mediului Bucureşti a rămas fără funcţie.

Sute de poze şi filmuleţe au fost postate pe paginile de socializare luni dimineaţă. Asta după ce toată noaptea senzorii instalaţi de voluntarii de mediu au înregistrat un nivel alarmant al poluării în Capitală.

Este vorba de PM10, un praf foarte fin care poate ajunge în plămâni. Limita maximă admisă este de 50 de micrograme pe metrul cub şi reprezintă media pe zi. Noaptea trecută însă vârfurile contaminării aerului cu PM10 au fost şi 12 ori mai mai mari.

În nord, în Băneasa erau 200 de micrograme pe metru cub, dar cele mai mari valori au fost înregistrate, în zonele centrale ale capitalei, Calea Moşilor, Piaţa Romană. Reprezentanţii ONG-ului care monitorizează cu ajutorul acestor senzori calitatea aerului vorbesc de un record negativ.

Oana Neneciu, reprezentant airlive.ro: „Avem de 12 ori peste limita maximă admisă, la PM10, la Moşilor şi este un record absolut până acum. Au fost arderi, din mai multe direcţii, atât din afara Bucureştiului, cât şi din Bucureşti.”

Şi staţiile Agenţiei pentru Protecţia Mediului au înregistrat depăşiri uriaşe. În zona Lacului Morii au fost de 8 ori mai mari faţă de cât e normal.

Luni dimineaţă, ministrul Mediului a anunţat o reuniune urgenţă. Recunoaşte că nicio autoritate din subordine nu l-a informat despre poluarea din Bucureşti. Aşa că luni dimineaţă i-a cerut demisia directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Bucureşti.

Costel Alexe, ministrul Mediului: „Am avut acest episod de poluare ca un cumul de factori: arderile necontrolare din Bucureşti şi Ilfov. Avem însă şi noi suspiciuni de activităţi industriale desfăşurate noaptea care dau în atmosferă cantităţi importante de poluanţi.”

Un alt motiv invocat oficial, de Lăsata Secului se ard cauciucuri şi se fac focuri mari pe câmpuri. Însă reprezentanţii ISU susţin că incendiile înregistrate în Bucureşti şi în jurul Capitalei au fost puţine: la Gara de Nord şi lângă localitatea Crevedia, care au fost stinse repede.

Pentru a verifica dacă anumiţi operatori economici au contribuit la poluare, Garda de Mediu anunţă controale.

   

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *