Eveniment

PRIMAR din zonă minieră: Îmi doresc din suflet să nu se aleagă praful

Primarul orașului Rovinari, Robert Filip, spune că politicenii din România ar trebui să lupte la Bruxelles să nu se pună cruce energiei pe bază de cărbune.

Robert Filip speră să nu se aleagă praful de mineritul din Gorj în următorii 4 ani. Potrivit planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, compania va trebui să renunțe, până în 2026, la producerea energei pe bază de cărbune. Edilul orașului Rovinari spune că politicienii din România ar trebui să se trezească, să lupte pentru prelungirea vieții energiei pe cărbune, așa cum au făcut mai multe state din Uniunea Europeană pe fondul războiului din Ucraina. “Eu îmi doresc din suflet să nu se aleagă praful de minerit, pentru că se pare că unii și-ar dori treaba asta. Având în vedere presiunea războiului, ar trebui să devenim, într-un fel sau altul independenți, poate unora nu le convine să devenim independenți. Pentru mine e un semnal foarte clar că nu ne vor independenți, că nu suntem proști. Cei care mai citesc și alte lucruri și se mai uită și văd și alte politici pe care le fac europenii, înțeleg că unii nu ne vor independenți. Și omul care lucrează acolo în cizmă și care se zbate și are poate un salariu mizer și condiții grele de muncă, a înțeles și el că e clar, unii nu ne vor independenți. Și, totuși, ar trebui să ne trezim și să batem cu pumnul în masă ca să putem să lungim cât se poate de mult producerea de energie pe bază de cărbune, pentru că, până la urmă, se pare că este o soluție care ne-a salvat de multe necazuri și nu putem să o dăm la o parte așa ușor fără să avem ceva stabil în spate. Cred că unii vor vrea să nu se abată deloc de la acest plan și, când zic unii, mă refer clar la unii europeni, pentru că le-ar conveni să importăm. Din păcate, noi suntem cea mai bună piață de consum și, în același timp, cea mai proastă, pentru că ne uităm fiecare câte prostii consumăm de la europeni, câte tâmpenii importăm și, din păcate, le și consumăm și le și plătim și jumătate și aruncăm din ele. E clar că pentru ei suntem buni, înghițim orice. Asta este ghinionul nostru ca țară. Cred că ghinionul acesta se vede din lipsa noastră, de foarte multe ori, de educație în multe privințe”, spune primarul orașului Rovinari.

„Parlamentarii, președinții de partide din Gorj ar trebui să se bată”

Robert Filip spune că parlamentarii și președinții partidelor politice din Gorj ar trebui să se bată pentru ca CE Olenia să aibă viitor. Edilul atrage atenția că instabilitatea nu este bună pentru minerii și energeticienii din cadrul companiei. “E clar că această instabilitate pentru angajații complexului și pentru oameni care depind în mod direct de CEO nu este bună și o simte fiecare. Așa cum am pățit noi cu investițiile pe care am vrut să le facem în fabrici pentru a crea locuri de muncă și ne-au tras preșul , cred că la fel de ușor li se poate trage preșul și lor. Aici, trebuie să se bată parlamentarii noștri de Gorj, președinții de partide, pentru că primarul de la Rovinari e mic în jocul ăsta și se pare că a fost și învins o dată de sistem. Dacă factorii decidenți nu se hotărăsc să bată cu piciorul în prag, vom avea o problemă și, până la urmă, va fi și problema lor, pentru că au familiile aici în județ”, a conchis Robert Filip.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button