Tot potrivit USDA, alți doi porci de la ferma din Oregon au fost testați iar rezultatele sunt în așteptare, în timp ce alți doi au fost testați negativ.
Porcul cu rezultat pozitiv nu prezintă semne că ar avea gripă.
Gripa aviară la porci reprezintă semne mari de îngrijorare, deoarece animalele se pot infecta simultan și cu gripă aviară și cu cea de la om. Astfel se formează o tulpină nouă a bolii, care poate infecta mai ușor oamenii.
Din fericire, ferma respectivă din Oregon nu creștea porcii pentru a vinde carnea. Totuși, ferma a fost pusă sub carantină. Oile, caprele și alte animale de la fermă sunt sub supraveghere, au declarat oficialii.
Potrivit Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor, 387 de turme de vaci din 14 state au fost afectate de gripa aviară, vara aceasta. Boala a ajuns și la om, fiind raportate 36 de cazuri, majoritatea în California și Colorado. Toți pacienții pozitivi s-au recuperat în cele din urmă.
La păsări, gripa provoacă probleme respiratorii și poate fi mortală. La vaci, infecția afectează cel mai des glandele mamare, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Anschutz din Colorado. De aceea, aceștia cred că boala s-a răspândit printre vacile din fermă din cauza laptelui contaminat de pe echipamente, scrie CPR News.
Porcul testat pozitiv a fost eutanasiat pentru ca cercetătorii să poată efectua mai multe teste și să verifice dacă a fost cu adevărat infectat cu virusul H5N1, sau doar dacă a adulmecat niște particule ale acestuia.
„Ar putea fi vorba de o contaminare a mediului în nas. Îi felicit pentru efectuarea necropsiei. Este foarte important să înțelegem – există dovezi ale unei infecții reale?” a declarat Michael Osterholm, expert în boli infecțioase și director al Centrului pentru cercetare și politici privind bolile infecțioase de la Universitatea din Minnesota.