Actualitate

Probleme cu apa în Târgu-Jiu din cauza caniculei? Avertismentul șefului Aparegio!

Directorul general al Aparegio Gorj SA, Traian Pătrășcoiu, afirmă că vor apărea probleme în furnizarea apei potabile și în municipiul Târgu-Jiu, dacă se va prelungi perioada de caniculă.

Alimentarea cu apă a Târgu-Jiului ar putea fi afectată din cauză ca debitul pe râul Șușița a scăzut pe fondul temperaturilor ridicate din ultima perioadă. În plus, în municipiu sunt în continuare pierderi uriașe, unele generate din cauza conductelor vechi de zeci de ani. Conducerea Aparegio a lansat, în weekend, un apel la folosirea rațională a apei potabile.

„Sunt UAT-uri care nu pot să facă față consumului mărit care se produce în fiecare UAT, pentru că utilizatorii folosesc apa și în alte scopuri decât cele casnice, dar, în momentele acestea, când nu sunt precipitații, sfatul meu este să o folosească numai în uz casnic. Avem cazuri ca acestea la Scoarța și în zona Runcu, unde, dacă nu plouă, iarăși sunt probleme cu debitele și cu presiunile și o să apară și în Târgu-Jiu, deoarece debitul pe Șușița a scăzut cu 7-800 de metri cubi, iar noi încă suntem cu pierderi mari în municipiul Târgu-Jiu până realizăm această investiție pe Programul de Dezvoltare Durabilă să înlocuim conductele de distribuție și conductele de transport pe care le avem în programul de finanțare pe care l-am accesat și semnat anul acesta. Rugămintea mea către toți utilizatorii este să folosească cât pot de mult apa în scopuri menajere și în gospodării și îi rog pe cei care stau la case să nu uite că majoritatea dintre utilizatorii noștri stau la bloc și au nevoie de apă, pe când gazonul nostru înverzește, se usucă, înverzește iar, când vin ploile. Deci, să folosim rațional rezerva de apă, deoarece ea este în scădere, iar ploi se anunță pe unele site-uri, săptămâna asta, pe altele, peste 10 zile. Deci, această perioadă e mai grea de trecut pentru UAT Târgu-Jiu. Sursele de la Iezureni sunt în funcțiune toate, dar nu ne ajută”, a precizat directorul Traian Pătrășcoiu.

Anunță controale în cartierele componente

Reprezentanții Aparegio vor face controale, în perioada următoare, la târgujienii care locuiesc în cartierele componente ale municipiului Târgu-Jiu. Directorul Traian Pătrășcoiu spune că va face apel și la Poliția Locală să facă verificări pentru a depista consumatorii care “fură apă”.

„Vom porni niște controale în localitățile componente ale municipiului Târgu-Jiu, unde consumul de apă crește foarte mult, iar producția noastră nu crește. Ceea ce presupune că sunt furturi în anumite zone și o să fac apel și la Poliția Locală a municipiului Târgu-Jiu să ne ajute să depistăm și acești consumatori frauduloși pe care-i rog să renunțe la a-și uda și întreține culturile, pentru că fac 2 kg de roșii și consumă 2 metri cubi de apă, ceea ce nu este bine. Nu pot să spun cât am cuantificat că se fură, pentru că dacă aș spune că am cuantificat cât se fură, ar trebui să-i găsim și pe cei care fură, dar este mai mult decât facturăm noi între consumul de apă și consumul de apă uzată înregistrat la stația de epurare. Deci, există niște diferențe între acești contori, ceea ce presupune că există apă și necontorizată la nivelul utilizatorilor noștri din municipiul Târgu-Jiu”, a adăugat șeful operatorului regional de apă și canalizare.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *