Stil de viață

Răceală, alergie sau COVID-19? Cum îți dai seama de ce suferi

Primăvara coincide şi cu apariţia alergiilor de sezon, cunoscute şi ca febra fânului sau rinită alergică. Manifestările acestora pot fi confundate cu răcelile de sezon sau chiar cu COVID-19.

Stilul modern de viaţă a crescut numărul cazurilor de alergii sezoniere, inclusiv în ţara noastră. Polenul este incriminat adesea de apariţia alergiilor de sezon. Alergia la polen are în ţara noastră caracter sezonier și se poate manifesta ca rinită alergică, conjunctivita alergică, rinoconjunctivita alergică sau astm alergic. Potrivit  medicului specialist, simptomele alergiei la polen sunt:

· strănut, mâncărime de nas, nas care curge apos, nas înfundat sugerând rinită alergică;

· mâncărime în cerul gurii și în ureche, oboseală, durere de cap, scăderea mirosului;

· lăcrimare, mâncărime de ochi, ochi roșii sau pleoape umflate sugerând conjunctivită alergică;

· tuse, respirație șuierătoare (wheezing), senzație de sufocare sau de constricție a pieptului, sugerând astmul alergic.

Dacă ştii că ai alergii sezoniere, este bine să faci o vizită medicului alergolog, pentru a gestiona din timp febra fânului, mai ales că are atât de multe simptome comune cu răcelile şi cu COVID-19 şi este bine să ştii care este tratamentul corect pe care trebuie să îl aplici.

SFAT

Discută cu medicul alergolog dacă vaccinul antialergic este o soluţie de tratament pentru tine.

Pot fi confundate cu răceala
Mai ales în cazurile nou apărute, alergia de sezon poate fi confundată cu răceala. Spre deosebire de rinita alergică, răceala durează mai puțin și poate fi însoțită de dureri de cap sau de febră. Secreția nazală este mai pronunțată în alergie, acest simptom fiind determinat de încercările corpului de a elimina alergenul. În timp ce secreția nazală specifică alergiei este incoloră și apoasă, în răceală poate fi galbenă și mai vâscoasă. Și mâncărimea nasului sau a ochilor fac diferența, acestea fiind specifice alergiilor.

Cum le diferenţiezi de COVID-19
Între rinita alergică şi COVID-19 există unele asemănări, dar şi diferenţe. În cazul ambelor afecţiuni pot să apară secreţiile nazale, tusea, congestia nazală, durerea de cap, oboseala. Totuşi, în alergii, secreţiile nazale sunt limpezi, iar oboseala nu este accentuată. În infecţiile virale precum COVID-19, secreţiile sunt mai vâscoase, iar oboseala este mai propunţată. Printre manifestările care apar în COVID-19 şi NU în alergii se numără febra, frisoanele, durerile precum cele musculare sau de gât, pierderea gustului şi/sau a mirosului, greaţa, vărsăturile şi diareea.

   
Sursă
clicksanatate.ro

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *