În perioada 11 –17.04.2022, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat verificări în unități și obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în localitățile Baia de Fier, Bâlteni, Bumbești-Jiu, Cătunele, Crasna, Mătăsari, Motru, Novaci, Polovragi, Rovinari, Stoina, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu și Țicleni, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.
În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale reprezentând 18 amenzi în cuantum de 76.800 lei, unor operatori/persoane fizice din Baia de Fier, Bumbești-Jiu, Crasna, Motru, Rovinari și Târgu-Jiu, astfel:
– 1.200 lei la un laborator de cofetărie-patiserie, pentru lipsa echipamentului de protecție sanitară; chiuveta nu era dotată cu facilități igienice de spălare și uscare a mâinilor;
– 1.200 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea necorespunzătoare a subproduselor alimentare de origine animală nedestinate consumului uman (S.N.C.U.);
– 1.200 lei unei persoane fizice, pentru comercializarea produselor alimentare fără a deține document de înregistrare sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor;
– 1.200 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea unui bax de pește congelat direct pe paviment (risc de contaminare și depreciere);
– 5 x 1.200 lei la două magazine alimentare, un supermarket și două restaurante, pentru manipularea produselor alimentare de către angajați care purtau un echipament de protecție incomplet (lipsa mănușilor de unică folosință și neasigurarea protecției capilare);
– 6.000 lei conducătorului unei autoutilitare, care a fost depistat în trafic transportând animale neînsoțite de documente sanitare-veterinare, cu un mijloc de transport neautorizat;
– 2 x 10.000 lei la două magazine de furaje, pentru deficiențe privind ambalarea, etichetarea și depozitarea produselor destinate nutriției animalelor;
– 10.000 lei la un depozit alimentar, pentru depozitarea unor produse alimentare direct pe paviment, în condiții termice necorespunzătoare;
– 3 x 10.000 lei la 3 magazine alimentare, pentru: pește congelat depozitat în aceeași ladă frigorifică cu carne congelată; unele produse alimentare erau expuse spre comercializare fără toate elementele de identificare; lipsa documentelor DDD; lada frigorifica neigienizată; pereți cu zone deteriorate; sectorizare neadecvată la depozitarea alimentelor;
– 2 x 10.000 lei la un laborator de patiserie și la un restaurant, pentru: întreținerea necorespunzătoare a spațiilor, echipamentelor și ustensilelor (plafon exfoliat, cu infiltrări hidrice, paviment și pereți murdari, utilaje neigienizate și cu porțiuni degradate, chiuveta fără facilități, cu blatul deteriorat; aparatura frigorifică nedotată cu termometre); o parte din materiile prime nu prezentau elemente de identificare complete; nu a fost prezentat un program de autocontrol; personalul nu deținea fișele de aptitudini la punctul de lucru.