Dezvăluiri

Reducerea vârstei de pensionare. Când se pot depune cereri în baza Legii nr.197

Președintele Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, susține că minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia pot depune cereri de pensionare în baza Legii nr.197/2021 în 45 de zile.

Nicu Bunoaica a purtat discuții, miercuri, cu conducerea Casei de Pensii Gorj pe tema legii de reducere, cu 13 ani, a vârstei de pensionare în minerit și energie. Președintele Sindicatului Solidaritatea susține că a primit asigurări că actul normativ va fi pus în aplicare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial decizia, de luni, a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Nicu Bunoaica le transmite minerilor și energeticienilor care îndeplinesc condițiile de pensionare să depună dosarele în 45 de zile. “De la data deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție urmează 30 de zile pentru a trimite motivarea Înaltei Curți de Casație către Casa de Pensii, după aceea, 15 zile în Monitorul Oficial. În maxim 45 de zile, oamenii o să-și depună cereri. Am avut o întrevedere cu directoarea Casei Județene de Pensii Gorj în care am discutat despre Legea 197 și alte legi. De exemplu, și pe Legea 74 sunt probleme. Pentru Legea 197, doamna mi-a spus că imediat cum intră în Monitorul Oficial, că va ieși public, i-am cerut să iasă public și să spună modul în care trebuie să procedeze pensionarul sau angajatul cu documentele necesare pentru Legea 197”, afirmă liderul sindical.

Angajații ELCFU, probleme cu pensionarea.

Nicu Bunoaica susține că ar fi probleme cu reducerea vârstei de pensionare a angajaților de la ELCFU care nu ar beneficia de Legea nr.197/2021. „Aici sunt niște probleme. Liderii de sindicat vin pe la televiziuni și spun tot felul de prostii, dar nu se interesează de soarta membrilor de sindicat. Angajații ELCFU lucrează în cadrul companiei, au grupa a doua și au trecut în grupă specială, dar ei nu sunt recunoscuți, adică nu li se spune că lucrează direct în producție, compania trebuie să spună acest lucru. Și pe meserii, mecanic de locomotivă, acar sau ce sunt. Legea spune clar, cei care lucrează în producție. Nu le dă nici meseriile, adică, nu știe ce să ia de acolo. Au venit inclusiv oameni din birouri care spun că au lucrat, că se duceau în carieră câte 3 ore și au avut grupa a doua, pentru că liderii de sindicat, împreună cu administrația, le-au dat la clientela lor grupă de muncă, cei din TESA, și nu lucrează în producție conform Legii 197. Deci, și aici sunt niște lucruri. Trebuie rezolvată problema pentru muncitori. Sunt și alți oameni de la alte firme care au lucrat și vin să-și ceară documente pe Legea 197 sau pe 74 și nu li se dă concret. Și cei de la Casa de Pensii nu pot să dea o decizie favorabilă, dacă apar suspiciuni. Mă voi ocupa special pentru a fi date aceste adeverințe, trebuie să facem toți liderii de sindicat front comun să deblocăm Legea 197”, a declarat Nicu Bunoaica.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *