Actualitate

Reparații la Târgu-Jiu după cutremure. Zeci de milioane de lei, alocate de guvern

Municipiul Târgu-Jiu a primit 35 de milioane de lei de la guvern pentru reparații la clădirile afectate de cutremurele din 13 și 14 februarie.

Guvernul a alocat Primăriei Târgu-Jiu două tranșe de bani pentru a face reparații la clădirile afectate de cutremure. Municipalitatea a primit, săptămâna trecută, 15 milioane de lei. Miercuri, a mai fost alocată încă o sumă de 20 de milioane de lei. Mare parte din bani va fi folosită pentru reabilitarea Colegiului Național “Tudor Vladimirescu”. Cele 12,5 milioane de lei vor fi folosite pentru reparații la corpul vechi al unității de învățământ. În plus, vor fi făcute lucrări de reparații la Grădinița nr.13, Palatul Copiilor și acoperișul primăriei. “După cutremurele înregistrate la Târgu-Jiu, acum 2 săptămâni, au fost produse anumite pagube și la structurile de la unitățile de învățământ. Săptămâna trecută, am avut o primă hotărâre de guvern în care ni s-au alocat sumele pentru o parte dintre unitățile de învățământ. Cea mai importantă unitate de învățământ care a beneficiat de aceste sume este Colegiul “Tudor Vladimirescu” pe corpul de clădire vechi, care, în momentul de față, este pe Bulevardul Unirii, relizat înainte de 1900. Eram elev al Colegiului “Tudor Vladimirescu” și colegiul făcea 100 de ani în 1990. Acolo, s-au identificat mai multe probleme, mai ales pe corpul amfiteatrului și pe cancelarie, dar și la celelalte săli de clase. În perioada următoare, domnul Chiriac va aduce experții necesari, pentru că trebuie făcută o expertiză, și colegiul este o clădire monument istoric și nu putem realiza acest proiect decât cu un expert în monumente, un arhitect sau un proiectant care se ocupă de monumente. Celelalte sunt mici intervenții la unitățile de învățământ. Dacă tot ne vine expertul la Târgu-Jiu, vom face o expertiză și pe clădirile unde, astăzi, în urma evaluării făcute de echipele de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-au observat aceste mici modificări. Avem nevoie de o expertiză pentru a putea ști ce avem de făcut în viitor”, a declarat primarul Târgu-Jiului, Marcel Romanescu.

Bani și pentru stoparea alunecării de teren din Dealul Târgului

Guvernul a alocat în ședința de miercuri bani și pentru stoparea alunecărilor de teren de pe Dealul Târgului. Din cauza cutremurelor din luna februarie situația s-a agravat, existând pericolul să fie afectate bazinele de înmagazinare a apei pentru oraș. “Un alt obiectiv important este cel legat de Dealul Târgului și acolo lucrurile erau pe repede înainte și extrem de periculoase, pentru că au apărut modificări la terenul de pe Dealul Târgului în timp, nu neapărat determinat numai de cutremur. Noi am făcut mai multe demersuri și anul trecut și în acest an, înainte de producerea cutremurului. S-a observat că după cutremur faliile din terenul respectiv au avansat. Pericolul era determinat nu neapărat de deplasarea dealului, pentru că nu avea unde să ajungă, decât pe stradă. Era vorba de obiectivul de investiții al nostru și care este în administrarea societății Aparegio, de acele bazine de acumulare, pe de-o parte, și bazinele din care se furnizează apa în mare parte pe toată raza municipiului Târgu-Jiu. Și odată cu deplasarea respectivă putea să antreneze și deplasarea bazinelor de alimentare cu apă și a întregii structuri din Dealul Târgului. Am primit suma necesară, urmează ca, pe baza documentelor pe care Direcția Tehnică le pregătește, să le scoatem la licitație. Cred că la toate obiectivele care presupun consolidare vom merge pe soluția proiectare cu execuție, ca lucrurile să evolueze mult mai rapid”, a declarat Marcel Romanescu.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *