Ultima oră

Risc de penurie de alimente, în mai multe țări din Europa, din cauza secetei severe

Este risc de penurie de alimente din cauza caniculei care afectează țările din Europa. Culturile de cereale, porumb, ulei de măsline și fructe sunt afectate grav de secetă.

Sicilia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 20 de ani, în condițiile în care această insulă produce 20% din recolta de grâu dur din Italia, un ingredient esențial pentru a produce pastele. Specialiștii spun că dacă va continua această caniculă și temperaturile excesive, culturile de grâu duri din Sicilia ar putea suferi pagube de 70%. De aceea, guvernul italian a prevăzut alocarea primelor 20 de milioane de euro pentru cumpărarea de rezervare de apă și pentru a găsi soluții pentru a combate seceta.

Totodată, și România este una dintre țările care se confruntă cu secetă. Recolta de porumb a fost afectată, iar Guvernul României a cerut ajutorul Uniunii Europene un ajutor în valoare de 500 de milioane de euro.

Și Ucraina are probleme în agricultură, atât din cauza războiului, dar și din cauza temperaturilor excesive. Ei bine, culturile de cereale sunt afectate și acolo și dincolo de Europa.

În Mexic, seceta a afectat culturile de cafea, astfel încât prețul acesteia se așteaptă să crească în continuare. Așadar, canicula excesivă ar putea provoca o adevărată criză alimentară.

Franţa ar putea înregistra cea mai slabă recoltă de grâu din 1983
ranţa ar urma să înregistreze, în sezonul 2024-2025, cea mai slabă recoltă de grâu moale din ultimii peste 40 de ani, din cauza ploilor excesive care au afectat principalul cultivator din UE, avertizează analiştii firmei de consultanţă Argus, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Producţia ar putea scădea la 25,2 milioane tone de grâu în sezonul 2024-2025, un declin de 27% faţă de media din ultimii cinci ani. Ploile abundente, alături de lipsa soarelui şi temperaturile scăzute au favorizat bolile, ceea ce a afectat randamentul culturilor şi calitatea recoltelor în majoritatea regiunilor agricole, susţin analiştii de la Argus.

Vremea extremă din Europa afectează acest sezon agricol, în special ploile excesive din nord-vest, iar în est seceta şi temperaturile ridicate afectează producţia de porumb. Săptămâna trecută, fermierii francezi au cerut Guvernului ajutor financiar, din cauza recoltelor scăzute.

Va trebui să ne întoarcem la anul 1983 şi la recolta de 24,5 milioane tone pentru a mai găsi o astfel de recoltă scăzută în Franţa. Întregul sector francez al cerealelor suferă consecinţele scăderii istorice a producţiei”, a apreciat Gautier Le Molgat, directorul Argus Media France.

În pofida perspectivelor slabe din Franţa şi a culturilor mai scăzute din Rusia, la Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel mondial, grâul încă se tranzacţiona aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani, pe fondul livrărilor semnificative din SUA. Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au atins în mai cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condiţiilor meteo, dar de atunci preţurile au scăzut.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *