Ultima oră

Românii care suferă de depresie ar urma să se trateze gratuit

Persoanele care suferă de depresie ar urma să beneficieze de tratament gratuit și de acces mai facil la medicamente datorită unei intervenții a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Depresia este considerată una dintre cele mai grave boli ale acestui secol. Conform statisticilor, peste 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune numai în Europa.

Astfel, CNAS va completa lista programelor naționale de sănătate cu un subprogram conceput pentru persoanele care suferă de tulburare depresivă majoră. Demersul se află într-un proiect de hotărâre care este în dezbatere publică la CNAS, iar persoanele care se confruntă cu depresie majora ar urma să se trateze gratuit.

„În scopul creşterii accesului bolnavilor cu tulburare depresivă majoră la tratament medicamentos, precum şi pentru armonizarea cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 331/2023, prin actul normativ se propune introducerea în cadrul Programului naţional de sănătate mintală a unui nou subprogram – Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră”, se arată în nota de fundamentare a CNAS.

De asemenea, în luna aprilie, prin Hotărârea de Guvern 331/2023, s-a decis completarea listei medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază asigurații cu noi molecule care sunt utilizate pentru tratarea persoanelor cu tulburări depresive majore.

Acesta este un proiect de hotărâre de guvern, iar pentru a fi aplicat este necesar să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *