Dezvăluiri

S-a dublat suma pentru certificatele de CO2 la CEO!

Prețul unui certificat de CO2 se apropie de 90 de euro (89,25). Vestea pică precum o bombă masa șefilor din Complexul Energetic Oltenia. Aceștia se întreabă dacă va fi suficient ajutorul de stat pe care Ministerul Finanțelor prin Trezoreria de stat îl pregătește pentru colosul energetic.

Problema este că nu se știe când va sosi ajutorul de stat și în ce cuantum. Dacă mai sunt de cumpărat 8 milioane de certificate de CO2, atunci suma necesară va fi una astronomică, dacă prețul va continua să crească. Este vorba de peste 700 de milioane de euro. Nu se știe câte certificate a reușit să cumpere Complexul Energetic Oltenia și care este nivelul sumelor provizionate. Cert este că societatea mai are nevoie de fonduri și pentru alte capitole bugetare, precum fondul de salarii, investițiile și altele.

Dacă nu se grăbesc să trimită ajutorul financiar la CEO, guvernanții vor fi nevoiți să găsească și alți bani, mai ales că prețul ar putea să ajungă la 100 de euro, iar taxa de poluare trebuie să fie achitată până la finalul lunii aprilie 2022. Adică mai sunt trei luni de zile, perioadă în care este necesar să fie finalizat procesul de achiziție. Mai este și soluția împrumutului de certificate de la alte companii.

Anul trecut, Complexul Energetic Oltenia a cheltuit 300 de milioane de euro pentru certificatele de CO2, iar anul acesta va fi cel puțin dublă.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button