Ultima oră

S-a lansat programul „Primul student din familie”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că a fost dat startul programului „Primul student din familie”, ce reprezintă „o șansă în plus pentru tineri de a fi susținuți să-și continue studiile la facultate”.

„Astăzi, am găzduit o sesiune de informare adresată tuturor celor ce pot fi eligibili pentru acest proiect. Se poate obține finanțare pentru activități de identificare a elevilor ce riscă să nu promoveze examenul de bacalaureat, pentru consilierea elevilor privind programele de studiu din facultăți sau pentru promovarea ofertei educaționale universitare în școli. Această măsură a fost prevăzută în proiectul „România Educată”, ulterior fiind preluată în legile educației, iar acum o punem în aplicare prin finanțare europeană, pentru a ne asigura că primii studenți din familie vor avea resurse și sprijin să-și continue studiile și să-și construiască un viitor mai bun!”, a scris Ligia Deca, pe Facebook.

Programul „Primul student din familie” este un apel de proiecte lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în colaborare cu Ministerul Educației, pe 28 martie. Concret, se vizează combaterea abandonului școlar și universitar și are ca obiectiv principal facilitarea accesului la învățământul superior pentru grupurile defavorizate sau subreprezentate.

Printre măsurile și activitățile finanțate în cadrul acestui program se numără măsuri de tip „punte”, pentru o tranziție ușoară de la liceu la facultate, măsuri de prevenire și combatere a abandonului universitar și măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior pentru studenții cu dizabilități, inclusiv achiziționarea de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente specifice proceselor educaționale care să le faciliteze accesul și integrarea.

„Este nevoie să susținem tinerii din mediul rural să-și continue studiile la universitate, fiindcă este necesar ca acești tineri să beneficieze de creșterea veniturilor și de creșterea calității vieții. „Primul student din familie” înseamnă curaj, dorință, motivație. (… )Fiecare copil din mediul rural care va reuși să finalizeze studii universitare va deveni un exemplu în comunitatea sa și va contribui la dezvoltarea societății, reducându-se, astfel, decalajele socio-economice dintre zonele urbane și cele rurale.”, mai spune Ligia Deca.

Proiectele din cadrul acestui apel de proiecte pot fi depuse prin Sistemul informatic MySMIS2021 până în data de 31.05.2024, iar finanțarea este asigurată din Programul Operațional Educație și Ocupare.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *