Ultima oră

Salariul minim va crește cu 300 de lei de la 1 iulie. Ce se întâmplă cu amenzile și impozitarea

Majorarea salariului urmează să fie adoptat săptămâna viitoare. Însă legat de acesta sunt o serie de discuții legate de taxe și de amenzi. Iată ce se va întâmpla de fapt de la 1 iulie.

Într-o discuție cu jurnaliștii, premierul Marcel Ciolacu a explicat că Guvernul a găsit resurse pentru creșterea salariului minim de la 1 iulie. Mai mult, această majorare va fi însoțită de o netaxare mai mare față de cea de până acum.

Pe de altă parte, punctul amendă, care de obicei crește odată cu salariul minim, va rămâne la același nivel.

Creșterea salariului minim, adoptată săptămâna viitoare. Cât va fi punctul de amendă?
Conform premierului, creșterea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie va fi însoțită de netaxarea a 300 de lei, față de nivelul de 200 de lei în prezent, solicitare venită din partea IMM-urilor. Guvernul a găsit resurse pentru a susține acest lucru.

Însă, punctul de amendă, care prin lege este calculat în funcție de salariul minim, va îngheța, scrie Profit.ro.

Guvernul va adopta săptămâna viitoare hotărârea de stabilire a salariului minim și o orodonanță de urgență pentru neimpozitarea celor 300 lei.

Astfel, și câștigul net la salariul minim, de la 1 iulie, va crește cu circa 300 lei, conform calaculelor guvernanților.

Măsura este prevăzută, deocamdată, pentru a fi aplicată până la finalul anului.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat anterior că ar susține solicitarea firmelor mici și mijlocii (IMM-uri) privind creșterea de la 200 de lei la 300 de lei a plafonului netaxabil din salariul minim brut.

”Este o discutie, o solicitare a IMM-urilor, am spus din întâlnirea cu IMM-urile și cu patronatele că iau in considerare această solicitare ținând cont că ea va fi până pe data de 31 decembrie (n.a 2024)”, a declarat miercuri Ciolacu.

Din informațiile Digi24, angajații din agricultura vor avea salariu crescut de la 3.400 de lei la 3.700 de lei, iar cei din construcții vor rămâne cu 4.500 lei, cât au acum.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *