Dezvăluiri

Scădere majoră a prețului certificatelor de CO2

Veste bună pentru Complexul Energetic Oltenia, legat de prețul certificatelor de CO2. În momentul de față, prețul unui certificat de CO2 este de 69 de euro. Scăderea este una masivă, având în vedere că la începutul aceste săptămâni prețul era de peste 80 de euro.

Nu există o explicație clară legat de scăderea bruscă a prețului, însă pot fi făcute speculații legat de războiul din Ucraina și reorientarea unor state UE către energia pe bază de cărbune. Dacă această ipoteză s-ar confirma, atunci se confirmă și faptul că prețul nu a crescut de unul singur în ultimii ani, ci ar fi putut exista un interes în menținerea unui preț ridicat la certificatele de CO2 pentru a forța închiderea blocurilor energetice pe bază de cărbune.

România este descoperită la acest capitol, față de Polonia sau Germania, de exemplu, care au venit cu mecanisme de protecție a companiilor energetice pe combustibili fosili, astfel încât acestea să nu fie doborâte de cheltuielile cu plata taxei de poluare. Prețul unui certificat de CO2 ajunsese la un moment dat la început de an 97 de euro, iar acum a scăzut sub 70 de euro.

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button